Malezyalı Gençlerin Türkiye’ye İlgisi Artıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da gençlerin Türkiye’ye olan ilgisi, ülkede yabancı dil olarak Türkçeyi tercih eden öğrenci sayısını artıyor.

Türk kültürünü, tarihini, sanatını, edebiyatını tanıtmak ve yabancılara Türkçe öğretmek amacıyla 2017 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsünde başlayan 2019-2020 eğitim-öğretim yılı güz dönemi Türkçe kursları bu yıl 40 kursiyerle başladı. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına uygun olarak düzenlenen Türkçe kurslarına kayıt yaptıran A1 ve A2 seviyelerinde eğitim alacak kursiyerler, dönem sonunda Türkçe seviyelerini belgeleyen sertifika alacak. Enstitü tarafından yılda üç defa uygulanan Türkçe Yeterlik Sınavına katılan adaylar ise “Türkçe Yeterlik Belgesi” almaya hak kazanacak. Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireyler, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenler ve yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylarına iş başvurularında büyük avantaj sağlayan Türkçe Yeterlik Belgesi, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alacak öğrencilere Türkçe hazırlık sınıfından muafiyet hakkı tanıyacak.

Dünyanın pek çok noktasında olduğu gibi Malezya ve Taylan’da da Türkçe öğrenimine artan ilgiyi karşılamak üzere çok yönlü çalışmalar yürüten Yunus Emre Enstitüsü, “Tercihim Türkçe” projesi ile de Türkçenin üniversite düzeyinde seçmeli yabancı dil dersi olarak okutulmasına tam destek veriyor.

Proje kapsamında fiziki imkânları yetersiz olan okullarda Türkçe sınıfları oluşturulmasından akıllı tahta, dizüstü bilgisayar ve yansıtım (projeksiyon)  gibi ihtiyaçların karşılanmasına ve öğretmenlerin meslekî gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla “Hizmet İçi Eğitim” seminerler düzenlenmesine kadar pek çok konuda destek veren Yunus Emre Enstitüsünün çalışmaları neticesinde bu yıl, Tayland’ın Pattani bölgesinde bulunan Integrated Islamic School’da 478 öğrenci, University Putra Malaysia’da 66 öğrenci, MSU-Management & Science University’de 29 öğrenci ve Usim-Kolej Permata Insan’da 33 öğrenci yabancı dil olarak Türkçeyi tercih etti.