Mehmet Âkif Ersoy Kahire’de Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Mısır’da uzun yıllar yaşamış olan İstiklal Marşı’nın yazarı, millî şair Mehmet Âkif Ersoy, vefatının 85’inci yılında, başkent Kahire’deki Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) anıldı.

Kahire Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Emin Boyraz, 27 Aralık 2021 tarihindeki anma programının açış konuşmasında, “Hayatının önemli bir kısmını Mısır’da geçiren millî şairimizin şahsiyetinin yanı sıra Mısır’daki hayatı ve Mısırla olan bağı özellikle bizler açısından örnektir.” ifadelerini kullandı.

Şairin 85 yıl önce Kahire Üniversitesinde Türkçe öğretmenliği yaptığını vurgulayan Boyraz, “85 yıl sonra bizler de kendisinin ışığında Mısır’da dünyanın en çok Türkçe öğretilen merkezlerinden birinde Türkçe öğretiyoruz.” dedi.

ŞİİR OKUMA YARIŞMASI DA DÜZENLENDİ

Öte yandan Mehmet Âkif Ersoy’un anıldığı Kahire Yunus Emre Enstitüsünde, anma programı kapsamında şiir okuma yarışması da tertip edildi.

İstiklâl Marşı’nın on kıtasını okuyan Kahire Yunus Emre Enstitüsü kursiyerlerinden Emira Malik’in birinci olduğu yarışmada, Enstitü öğrencisi Fatma Şakir ise “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiiri seslendirdi.

Program kapsamında ayrıca, Enstitü okutmanlarından Hacer Salah, “Bir Mısırlının Gözünden Mısır’da Mehmet Âkif” konulu bir sunum yaptı.

Sunumda, Âkif’in edebi kişiliğinin yanı sıra Mısır’daki hayatına da değinilirken Mısır’da yazdığı ve bazıları Kahire’de basılan şiirlerinden örnekler verildi.

Bir dakikalık saygı duruşunun da yapıldığı programda Âkif’e ait şiirler okundu. Anma programı, şairin hayatının anlatıldığı sunumun ardından belgesel film ile son buldu.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...