Mehmet Akif Ersoy Viyana Yunus Emre Enstitüsünde Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye’nin millî şairi kabul edilen Mehmet Akif Ersoy, Viyana Yunus Emre Enstitüsünde 21 Kasım Cumartesi günü düzenlenen bir programla anıldı. Programda ayrıca Avrupa Müslüman Akademisyenler Birliğinin (EMUS) Almanca diline kazandırdığı Prof. Dr. Fazıl Gökçek'in "Bir Medeniyetin Şairi: Mehmet Akif Ersoy" kitabı da katılımcılara tanıtıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Mevlüt Bulut, İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’u anmak için gerçekleşen programa teşrif edenlere ve hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Bulut, ''Türkiye’nin istiklal mücadelesinin sembol isimlerinden biri olan Mehmet Akif Ersoy bizim değerlerimizdendir. Ersoy; mükemmel şairliğinin yanı sıra, yaşam tarzı ve iyi ahlakı ile mükemmel bir insan olarak yeni nesillere de ilham vermektedir.'' dedi. Arkasından selamlama konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Büyükelçi Hasan Göğüş yaptığı konuşmada, Mehmet Akif'in, 1919-1922 yılları arasında İstiklal Harbi devam ederken yeni kurulan Türk Devleti için İstiklal Marşı hazırladığını hatırlattı. Akif'in şiirinin 724 şiir arasından seçildiğini aktaran Göğüş, konuşmasını şairin "Çanakkale Şehitlerine" şiirini okuyarak sonlandırdı.

 ''Bir Medeniyetin Şairi: Mehmet Akif Ersoy'' kitabının mütercimleri tarafından yapılan konuşmalarda, Akif'in yaşamı, düşüncesi, şiir üzerine düşünceleri, eserleri, 20 yy. düşüncesine etkisi gibi konular ele alındı. Akif'i sadece bir millî şair kategorisinde değerlendirilmemesi gerektiğini dile getiren konuşmacılar, her ne kadar Akif bu yönüyle tanınsa da, düşünce ve hayata karşı duruşunun önemine de değinerek özellikle 20. yüzyıl düşüncesine etkisinin önemini vurguladılar. Akif'in bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış fotoğraflarının gösterildiği programda, bestelenmiş şiirleri de katılımcılara dinletildi.  

Programa başta T.C. Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş, T.C. Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay, Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karadaş ve çok sayıda davetli katıldı.