Mekelle Üniversitesi, TABİP Deneyimlerini Paylaştı

Yazıcı-dostu sürüm

Etiyopya’da “TABİP ve Mekelle Üniversitesi arasında Akademik ve Bilimsel İş Birliği Ağının Oluşturulması ve Deneyim Paylaşımı” etkinliği gerçekleştirildi.

Etiyopya’nın önde gelen üniversitelerinden Mekelle Üniversitesi’nde, Türkiye Akademik ve Bilimsel iş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında, “TABİP ve Mekelle Üniversitesi Arasında Akademik ve Bilimsel İş Birliği Ağının Oluşturulması ve Deneyimlerin Paylaşımı” etkinliği yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen TABİP’in PoCFP programından yararlanan ve Mekelle Üniversitesinde çalışan Dr. Muluaem Gebreslassie ile birlikte TABİP Danışmanı ve aynı zamanda Mekelle Üniversitesi’nin Üniversite Endüstri Bağlantı Danışmanı olan Macit KOÇ, Mekelle Üniversitesi’nden Girmanesh Gidey ve Mekelle Üniversitesi’nde öğrenci olan Tensae Alemayehu’nun katılımıyla düzenlendi.

TABİP’i tanıtmak ve katılımcıların TABİP Yaz Bilim Akademisi (TSA) deneyimlerini aktarmak amacıyla düzenlenen etkinlikte Dr. Mulualem, TABİP’in kuruluş amacı, hedefleri ve TABİP Portal ile sunduğu olanaklar ile ilgili bilgiler verdi.

Üniversitenin basın-yayın organlarının da yer aldığı programda, 2019 yılında ilki gerçekleştirilen TSA’ya katılma fırsatını yakalayan Mekelle Üniversitesi’nden Girmanesh Gidey ve üniversitenin Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Tensae Alemayehu da tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

TABİP Bilim Yaz Akademisi katılımcısı ve TSA sırasında İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından bizzat ülkemize yüksek lisans yapmaya davet edilen Grmanesh Gidey, TABİP aracılığı ile Türkiye ve Afrika'da yapılabilecek akademik ve bilimsel iş birliklerinin önemine vurgu yaptı.

TSA programına kabul edilmesi ile birlikte ilk kez yurt dışına çıktığını ifade eden Tensae Alemayehu ise ilgi duyduğu model helikopter, uçak ve drone görme hayaline Türkiye'de kavuştuğunu söyledi. Türkiye'de aldığı eğitim kapsamında hava araçları üzerine uygulama ve deney yapma şansı bulduğunu da kaydeden Etiyopyalı öğrenci, Enstitü tarafından verilen destek ve TABİP portali sayesinde üniversiteler ve enstitülerle iletişim kurma fırsatı yakaladığını da aktardı.

Programın ardından, Mekelle Üniversitesi Radyosunda görevli gazetecilere röportaj veren organizasyonda yer alan komite üyeleri, merak edilen soruları da yanıtladı.