Mini Kitaplık Serisi’nde 15 Yardımcı Okuma Materyali Bir Arada

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlere ve öğreticilere 15 yardımcı okuma kitabını bir arada sunuyor. Enstitü, bugüne kadar yayımladığı “Dede Korkut Hikâyeleri”, “Anadolu Hikâyeleri” ve “Türkçenin Sesi Yunus Emre” serilerini cep boy yaparak 15 kitaptan oluşan bir set oluşturdu.

TÜRKÇENİN SESİ YUNUS EMRE SETİ

“Türkçenin Sesi Yunus Emre” serisinde, Türk şiirinin öncülerinden Yunus Emre’nin destansı yaşamı üç farklı düzeyde hazırlanan kitaplar ile ilgililere sunuluyor.

Sağlığın kıymetini daha iyi idrak ettiğimiz salgın döneminde “nefes”in önemine dem vuran bu kitaplarda Yunus Emre’nin dervişlik yoluna uzanan hikâyesi anlatılıyor. Yunus Emre’nin adını ve felsefesini bir meşale gibi dünyanın dört bir yanına taşıyan Enstitü, bu kitaplar sayesinde her seviyede Türkçe öğrenen öğreniciler ile derin bağlar kurmayı ve öğrenicilere ölümsüz âşıklarımızdan Yunus’un ilahi aşk yolculuğunu anlatmayı hedefliyor.

DEDE KORKUT HİKÂYELERİ

Türk milletinin müşterek dehasının ve zevkinin eseri olarak nitelendirilen “Dede Korkut Hikâyeleri”nin yedisi, Enstitü uzmanları tarafından B1 ve B2 seviyelerine uyarlandı. Uyarlama aşamasında, hikâyelerin özgünlüğünü ve lirizmini korumak için biri Orhan Şaik Gökyay diğeri Muharrem Ergin tarafından hazırlanan sadeleştirilmiş metinler olmak üzere çeşitli metinler karşılaştırıldı.

Söz varlığı ve yapı bakımından orta seviye öğrenicileri için uyarlanan hikâyeler, kronolojiye uygun şekilde resmedildi. Son bölümde ise hikâyelere yönelik değerlendirme sorularının yanı sıra metindeki dil bilgisi yapıları ve söz varlığıyla ilgili etkinliklere yer verildi. Dede Korkut Hikâyeleri aşağıdaki öykülerden oluşuyor:

Basat’ın Tepegöz’ü Öldürmesi

Dirse Han Oğlu Boğaç Han

Dış Oğuz Beylerinin Kazan Han’a İsyanı

Uşun Koca Oğlu Seğrek

Begil Oğlu Emren

Deli Dumrul

Bamsı Beyrek

ANADOLU HİKÂYELERİ

Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen yetişkinlerin yardımcı okuma kitabı ihtiyacına cevap vermenin yanı sıra dil öğreniminde önemli bir rolü olan ve kültürel etkileşimden istifade edilerek hazırlanan “Anadolu Hikâyeleri”nde Türk edebiyatının hikâye ve söyleşi türleri ile  Anadolu kültürünün edebî zenginliği harmanlandı.

Anadolu Hikâyeleri, zevkli, kolay ve kalıcı bir şekilde Türkçe öğretimi yapılması hedefi ile A1-A2 seviyelerinde hazırlandı. Okurların merakını canlı tutan bir olay örgüsüne sahip 5 kitabı içinde barındıran, öğrenicilerin düşünce ve duygu dünyalarına hitap eden hikâyelerin son bölümünde ise değerlendirme sorularının yanı sıra metindeki dil bilgisi yapıları ve söz varlığına ilişkin etkinlikler yer alıyor.

Diğer Etkinlikler

Romanya’daki Yunus Emre Enstitüleri, Romanya’da Türkçeyi geniş kitlelere tanıtmak adına yürüttüğü faaliyetlerin yanı...

Ukraynalı savaş mağduru yaklaşık bin çocuk, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Antalya'nın Kemer...

Yunus Emre Enstitüsü, Yunus Emre'nin vefatının 700. Yıl dönümünün “UNESCO Anma ve ...

Yunus Emre Enstitüsü, ilk okuma-yazma sürecindeki kişilerin Türkçe okuma ve yazma becerilerine katkıda bulunmak...