Minyatürlerle Osmanlı Devri Türk Okçuluğu

Yazıcı-dostu sürüm

Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi IV. Toplantısı için 7 Kasım 2019 tarihinde Macaristan'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte, restorasyonu tamamlandıktan sonra geçen yıl açılışı yapılan Gül Baba Türbesi’ni ve Kemankeş Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Minyatürlerle Osmanlı Devri Türk Okçuluğu Sergisi”ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Gül Baba Türbesi ziyaretinde; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İbrahim Kalın eşlik etti.

Erdoğan ziyareti kapsamında, Türbe kompleksinde bulunan "Minyatürlerle Osmanlı Devri Türk Okçuluğu" sergisini de gezdi.

Geleneksel Türk okçuluğunun tarihî, sportif, sanatsal ve kültürel nitelikleriyle kavranması, dünyaya tanıtılması ve bu alanda dünyanın her yerinden sporcular yetiştirilerek kültürler arası diyaloga katkı sağlanması amacıyla hayata geçirilen Kemankeş Projesi, Macaristan’da da adından söz ettiriyor.

Yunus Emre Enstitüsü ve Okçular Vakfı iş birliğiyle “Türk Okçuluğu Dünya Sahnesinde” sloganıyla 19 Ekim 2017 tarihinde dünyaya açılan Kemankeş Projesi, 26 ülkede uygulamaya konuldu. 2017, 2018 ve 2019 yıllarında İstanbul’da Türk Okçuluğu Eğitmen Eğitimi programları yapılan proje vesilesi ile farklı ülkelerden 94 sertifikalı sporcu yetiştirildi. Proje kapsamında çeşitli ülkelerde yapılan sergi ve etkinliklerle ise binlerce kişi Türk Okçuluğuyla tanışma fırsatı buluyor.

Okçular Vakfı tarafından hazırlanan, Gül Baba Türbesi ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle gerçekleştirilen “Minyatürlerle Türk Okçuluğu Sergisi”, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Koleksiyonu’ndaki on iki farklı yazma eserden elde edilen 41 minyatürden oluşuyor. Osmanlı sarayına bağlı olarak çalışan Ehl-i Hiref mensubu nakkaşlardan Sinan Bey, Mehmed Bey, Mehmed Bursevî, Nakkaş Osman, Nigarî ve Levnî tarafından çizilen minyatürler, 15. ile 18. yüzyıllar arasındaki uzun dönemi kapsıyor. Okçu padişahlar başta olmak üzere, savaş meydanlarını, padişahların yanındaki solak okçu birliklerini, sportif bir faaliyet olarak okçuluğu,  okçuluğun yardımcı ekipmanlarını, okçu ve yaycı dükkânlarını ve Okçular Tekkesi’ni konu alan minyatürler, okçuluğun Türk tarihindeki önemini gözler önüne seriyor.