“Misafir” İrlandalı İzleyiciyle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Yönetmen Andaç Haznedaroğlu'nun Suriyeli sığınmacıların dramını anlatan ödüllü filmi "Misafir", İrlanda'nın başkenti Dublin'de gösterildi.

"Suriyeli Mülteci Kadınların Objektifinden Göç" temalı fotoğraf sergisine de yer verilen program Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye'nin Dublin Büyükelçiliği, Mültecilerle Dayanışma Derneği (MUDEM) ve Dublin Trinity College iş birliğinde 16 Mayıs 2019 Perşembe günü Trinity College’ın tarihi binasında gerçekleşti.

İrlandalı sinemaseverler ve basın mensuplarının yanı sıra Portkekiz, Brezilya, Pakistan, Yunanistan ve İsviçre büyükelçileri ile Şili, Kolombiya ve Fas’ın misyon temsilcilerinin katılım gösterdiği etkinlikte Türkiye'nin Dublin Büyükelçisi Levent Burhan, Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Karakuş, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Kavlak ile MUDEM Dublin Direktörü Ecem Akarca konuşmacı olarak yer aldı.

Göç olgusunun tüm insanlığın meselesi olduğuna vurgu yapan konuşmacılar, 4 milyonu aşkın sığınmacıya yüreğini açan Türkiye'nin bu şefkatli yaklaşımının tüm dünya için örnek olması gerektiğinin altını çizdi.

Gösterim sonrası izleyicilerin sorularını cevaplayan yönetmen Haznedaroğlu, kendi kişisel hikâyesinden yola çıkarak beyaz perdeye taşıdığı film sonrası hayatına, mültecilere yardım eden sivil toplum kuruluşlarının bir neferi olarak devam ettiğini aktardı. Dört yıllık bir çalışmanın sonucu tamamlanan film ile Suriye’deki savaş mağdurlarına, özellikle kadın ve çocukların sıkıntılarına dünyanın dikkatini çekmeyi amaçladığını belirten Haznedaroğlu, İrlanda halkının duyarlılığından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Suriyeli bir çocuğun gözünden savaşı ve ardından yaşanan dramı anlatan "Misafir”, Dublin İpek Yolu Film Festivali ile Malmö Arab Film festivallerinde "En İyi Film" ve "En İyi Kadın Oyuncu", Antalya Film Festivali'nde "Avni Tolunay Seyirci Ödülü" ve Boğaziçi Film Festivali'nde ise "En iyi Film ve Kurgu Ödülü" kazanmıştı.