“Mobil Matematik Müzesi” Son Durağı Ankara'da

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlattığı Türkiye Bilimsel ve Akademik İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında iki ay önce başlattığı Mobil Matematik Müzesi projesinin kapanış programı Ankara’da gerçekleştirildi.

Dünyanın en büyük konteyner kenti olarak kabul edilen Adana’daki Sarıçam Geçici Barınma Merkezinde ilk faaliyetini gerçekleştirdikten sonra;  Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman ve Malatya’da bulunan barınma merkezlerinde konaklayan Mobil Matematik Müzesi, bilim ve matematiği 45 bini aşkın çocukla buluşturdu.

Kapanış programı, Ankara Yahyalar Durali Bezci Ortaokulunda, Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve ve Yunus Emre Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Musa Yıldız, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Yunus Emre Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bilge Demirköz, Başak Eğitim Kurumları Kurucu Temsilcisi Alp Ayaydın ve sanatçı Coşkun Sabah’ın yanı sıra çok sayıda basın mensubunun katılımlarıyla düzenlendi.

Gençler Bilim ile Buluşmanın Keyfini Yaşıyor

Programda konuşan Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Mobil Matematik Müzesi’nin, matematiğin karışık dünyasından ziyade eğlenceli yönlerinin dikkate alınarak geliştirildiğini ve gençlerin istifadesine sunulduğuna dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Mobil Matematik Müzesi ile bilim ve matematiği siz değerli gençlerin ayağına getirdik. Umuyorum ki sizler, bilimi rehber edinerek doğruyla yanlışı, iyiyle kötüyü ayırt edebileceksiniz. Biz sizler için buradayız, bilimle buluşmanın keyfini yaşayın.”

Yurt dışında, Türkiye’nin dilini, kültürünü tanıtmanın yanı sıra bilimsel alandaki gelişmişliğini ve ülkemizdeki gençlerin bilimi nasıl rehber edindiklerini göstermek amacıyla hayata geçirilen projenin sahip olunan bilimsel ve teknolojik birikimin tanıtılmasına da katkı sağladığına değinen Prof. Ateş, "TABİP kapsamında gerçekleştirilen bu etkinlik, önce Türkiye’nin kamplarda sığınmacıların ya da misafirlerimiz olarak tanımladığımız Suriyelilerin yaşadığı bölgelerde 45 bin gence ulaştı. Bu proje buradan sonra da yurt dışında devam edecek, önümüzdeki duraklar Macaristan ve Bosna Hersek olacak." şeklinde konuştu.

Mobil Matematik Müzesi

Genç ve yaratıcı bireylere ulaşmak için 1 Şubat 2018’de yola çıkarak 12 şehir ve 16 geçici barınma merkezini dolaşan Mobil Matematik Müzesi, yaratıcı bireylerin yeni fikirlerini denemeleri ve gençlerin bilime dokunmalarını sağlamak amacıyla içerisinde 35 matematik istasyonu barındırıyor.

Yeni bilim insanları yetiştirmek ve matematiğin sosyal hayatla entegre edilerek öğretilmesi amacıyla yolan çıkan Mobil Matematik Müzesi, özel matematik formül istasyonlarının yanı sıra sunmuş olduğu sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla da çocuklara unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.

Türkiye Bilimsel ve Akademik İş Birliği Projesi (TABİP)

Türkiye’nin bilimsel, akademik ve teknolojik alanda sahip olduğu imkân ve kapasiteyi dünyaya tanıtmak, etkileşim stratejileri oluşturmak amacıyla çalışmalarına devam eden Yunus Emre Enstitüsü,  T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan Türkiye Bilimsel ve Akademik İşbirliği Projesi (TABİP) ile bilim diplomasisi faaliyetleri icra ediyor.

Yunus Emre Enstitüsü, TABİP projesi kapsamında, Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), TÜBİTAK, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomi, Sosyal, Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), üniversiteler ve ARGE merkezleri ile iş birliği halinde yürütülen pek çok projeye imza atıyor.