Moskova Yunus Emre Enstitüsü Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve Rusya'nın kültür diplomasisi kurumu Rossotrudniçestvo Başkanı Eleonora Valentinovna Mitrofanova, Azerbaycan Büyükelçisi Polat Bülbüloglu ve çok sayıda iş ve eğitim sektöründen davetlinin katıldığı programla açıldı.

ABD’den Belçika’ya Güney Afrika’dan Fas’a kadar dünyanın birçok ülkesinde açtığı merkezleri ile Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtan Yunus Emre Enstitüsü, faaliyet alanını genişletiyor. Bu amaç doğrultusunda yoluna devam eden Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 3 Aralık 2012’de imzalanan ‘Kültür Merkezlerinin Kuruluşu, İşleyişi ve Faaliyetleri’ adlı anlaşma kapsamında Moskova Yunus Emre Enstitüsünün açılışını gerçekleştirdi.

Türkiye ve Rusya arasındaki kültürel diplomasinin gücünü ortaya koyacak Moskova Yunus Emre Enstitüsünde, Türkçe kurslarının yanı sıra, kültür ve sanatın birçok alanında etkinlikler düzenlenecek. Başta Moskova olmak üzere Rusya Federasyonundaki Türkoloji bölümleri ve Türk üniversitelerinin Rusya ile ilişkilerinin artmasına yönelik çalışmalar da yürütecek olan merkezde 4 sınıf, kütüphane, konferans salonu ve sergi salonu yer alıyor.

“Türkiye-Rusya dostluğunun sarsılmaz kalelerinden biri olmalı”

Açılış programında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Türkiye-Rusya ilişkilerini gerginleştirme amacıyla bir takım teşebbüslerde bulunulmasına karşın, karşılıklı çabaların neticesinde iki ülkenin çok daha yakın çalışmaya başladığına dikkat çekti. Kurtulmuş, “Moskova Yunus Emre Enstitüsünün Türkiye-Rusya dostluğunun sarsılmaz kalelerinden biri olmasını; çok sayıda Rus dostumuza gönül dili olan Türkçeyi ve Türk kültürünü öğretmeye vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Andrey Karlov’un Anısına Sergi

Ankara’da hayatını kaybeden Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un anısına fotoğraf sergisinin de düzenlendiği programda Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlar ve Uluslararası İş Birliği Ajansı (Rossotrudniçestvo) Başkanı Eleonora Mitrofanova da konuştu. Mitrofanova, "Bu merkez, Rusya ile Türkiye arasında 2012 yılında imzalanan hükümetlerarası anlaşma çerçevesinde çalışmalarına başlıyor. 2014 yılından beri de Ankara'da bulunan Rus Bilim ve Kültür Merkezi başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Sergide Karlov ailesinin kişisel arşivinden, büyükelçinin üniversite yıllarından diplomatik yaşamına kadar birçok fotoğraf yer alıyor.