Necdet Neydim ile Köln'de Türkçe ve Almanca Okuma

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü, Köln’de bulunan An St. Theresia ilkokulu iş birliği ile çift dilli bir okuma etkinliği düzenledi. Etkinliğe İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çeviribilim Bölümü Almanca Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı Başkanı ve yazar Prof. Dr. Necdet Neydim konuk oldu.  

Etkinlikte Neydim’in kendi eseri olan ve Almancaya çevrisi de bulunan  "Şehrazat-İstiridyenin Sırrı" adlı çocuk kitabından okumalar yapıldı. Eserin en heyecanlı bölümlerinden Türkçe ve Almanca okuma yapan yazarı çok sayıda ilkokul öǧrencisi ve öǧretmen ilgiyle dinledi. 10 Haziran 2022 tarihindeki etkinlik sonunda öğrenciler konuǧa merak ettikleri soruları sorma imkânı buldular. Yazar Necdet Neydim’e kitap bölümleri arasındaki geçişlerde Köln’den ödüllü müzisyen, genç yetenek Mert Aksoylu akordiyonu ile eşlik etti.

Enstitü yıl boyunca Köln ve çevresindeki okullarda kültür-sanat etkinliklerine devam edecek. Bulunduǧu okulda çift dilli okuma veya ebru sanatı gibi kültür-sanat etkinlikleri gerçekleştirmek isteyen herkes koln@yee.org.tr adresinden Köln Yunus Emre Enstitüsü ile irtibata geçebiliyor.

ÇOCUK ARAŞTIRMALARI VE ÇOCUK HAKLARI İÇİN ÇALIŞIYOR

Prof. Dr. Necdet Neydim, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık Anabilim Dalı Başkanıdır. Çocuk ve İlkgençlik Kültürü ve Edebiyatı Araştırmacıları Derneğinin (ÇİKEDAD) ve Çocuk Araştırmaları Merkezinin (ÇAM) kurucu başkanı, Çocuk Hakları Koalisyonu ve Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Platformunun kurucu üyesi olarak görev yapıyor. Neydim, Almancadan birçok çocuk kitabını Türkçeye çevirmişti. 

Almanya’da yayımlanan çok sayıda çiftdilli eserleri arasında “Sana Güvenebilir miyim “Dostum ?”, “Vertrauen und Freunden”, “Geleceǧi Gören Çocuk”, Yunus, der Hellseher , Papatya Dostum Beni”, “Mein Freund, das Gänseblümchen” gibi eserler yer alıyor.