Ömer Seyfettin Ölümünün 100. Yılında Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yazar Ömer Seyfettin, ölümünün 100. yılında Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da anıldı.

Uluslararası Türk Akademisince (TWESCO), Nur Sultan Yunus Emre Enstitüsü ile Nazarbayev Üniversitesi Kazak Dili ve Türkoloji Bölümünün katkılarıyla düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Nur Sultan Büyükelçisi Ufuk Ekici, TWESCO Başkanı Darhan Kıdırali, Kazakistan'da faaliyet gösteren Türk kurumlarının temsilcileri, diplomatlar ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte, Ömer Seyfettin'in hayatını anlatan sunumlar yapıldı, Yunus Emre Enstitüsü öğrencileri yazarın eserlerinden parçalar okudu.

Büyükelçi Ekici yaptığı konuşmada, Ömer Seyfettin'i Kazakistan'da anmanın hem Türkiye hem de Türk cumhuriyetleri acısından önemli olduğunu belirterek Ömer Seyfettin'in eserlerini, yabancı kelimelerden arındırılmış Türkçeyle yazdığına ve o dönemin toplumsal değerlerini de hikayesine aktardığına dikkati çekti.

Ömer Seyfettin'in Türk kimliğinin oluşmasında katkısı bulunan büyük yazar olduğunun altını çizen Kıdırali, "Ömer Seyfettin'in fikirleri, Atatürk'ün reformlarını etkilemiştir. Bu nedenle Türkiye'de nasıl Abay okutuluyorsa bizim gençlerimiz de Ömer Seyfettin'i bilmeli." ifadesini kullandı. Kıdırali, Seyfettin'in eserlerinin akademi tarafından hazırlanan "Orta Türk Edebiyatı" ders kitabında yer aldığını, bu kitabın aracılığıyla yazarın kitaplarının tüm Türk coğrafyasında okullarda okutulacağını kaydetti. Kıdırali, "Yazarın, tarihteki değerli kavramlarımızın yeniden halkla kavuşmasında büyük etkisi oldu. Ömer Seyfettin sadece Türkiye'nin değil Türk ismini yaşatan yazar olarak Türk dünyasının ortak değeridir." dedi.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...