Osmanlı Arşivlerinde Arnavutluk Kitap Serisi Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Tiran Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği her ay düzenlediği "Yunus Emre Buluşmaları"nın 29 Mart 2021 tarhindeki bölümünde yazar Ermal Nurja'nın kaleme aldığı İstanbul Osmanlı Arşivlerinde Arnavutluk (Elbasan, İşkodra, Korça) kitap serisi tanıtıldı. 

Tiran Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği aylık “Yunus Emre Buluşmaları” dijital olarak yapılmaya devam ediyor.  29 Mart Pazartesi 18.00’de Enstitüsü kütüphanesinde çekimleri gerçekleştirilen programda, Dr. Albana Tahiri moderatörlüğünde yazar Ermal Nurja, İstanbul Osmanlı Arşivlerinde Arnavutluk (Elbasan, İşkodra, Korça) kitap serisini tanıttı.

T.C. Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, A.C. Kültür Bakanı Elva Margariti ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin katılımlarıyla program gereçekleşti.

Büyükelçi Yörük konuşmasında “Bugün, Elbasan Belediyesi’nin de desteğiyle hazırlanmış, Sayın Ermal Nurja tarafından kaleme alınmış bir kitap var. Bu kitap İstanbul’daki Osmanlı Arşivlerinde Arnavutluk ana teması üzerinde şekillendirilmiş, yazılmış, ve ağırlıklı olarak da Elbasan ve civarındaki gelişmeleri, tarihi vakaları ele alan belgelerden derlenmiş. Ben hiç şüphesiz bu eserin iki ülkenin bilim adamları, tarihçileri ve öğrencileri için, araştırmacıların için önemli bir kaynak teşkil edeceğini düşünüyorum.” dedi.

OSMANLI ARŞİVLERİ ÖNEMLİ BİR HAZİNEDİR

A.C. Kültür Bakanı Elva Margariti, “İş birliğimizin arşivler de dahil olmak üzere farklı alanlarda devam etmesine seviniyorum. İtiraf etmeliyiz ki, arşiv alanında zengin tecrübenizden öğrenecek çok şeyimiz var. Ortak tarihin bir sonucu olarak, Osmanlı arşivleri sadece Türkiye için değil Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olan diğer ülkeler için de bir hazinedir. Bu kitap bilim adamlarına, tarihçilere, öğrencilere yardımcı olan güvenilir ve birinci bilgi kaynaklarından biridir.” şeklinde konuştu

ARNAVUTLUK TARİHİNİN ÖNEMLİ DÖNEMLERİNE IŞIK TUTACAK

Programa Zoom Platform üzerinden katılan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ise “Bu eserin Arnavutluk tarihinin önemli bir dönemine ışık tutacağına inanıyorum. Bugün tarih çalışmalarında arşiv olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Bu vesile ile hem buradaki spekülasyonları, yanlış değerlendirmeleri ortadan kaldırmak hem de o dönemi aydınlatmak açısından çok faydalı bir eser olmuş.” ifadelerini kullandı. Programda yazar Ermal Nurja, kitabın yazım fikrinin nereden çıktığına, oluşum sürecine ve tarihi önemine dair bilgiler verdi. Bu eserin öğrencilere, araştırmacılara ve akademisyenlere çalışmalarında ışık tutacağına vurgu yapıldı.

Tiran Yunus Emre Enstitüsünün organizasyonuyla, Yunus Emre Enstitüsü Ankara'daki merkezinin destekleriyle hazırlanan programı, Türkçe ve Arnavutça dillerinde çevrim içi olarak binlerce kişi takip etti.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel miras birikimini edebiyattan sinemaya geleneksel el sanatlarından...

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel miras birikimini edebiyattan sinemaya geleneksel el sanatlarından...

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye ile Afrika arasındaki dostluğun pekiştirilmesi ve muhtelif alanlarda eş güdümün...

Macaristan'da, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)  iş birliğiyle "Gurbetçi...