Oyun Karavanı Kuzey Makedonya’dan Sonra Kosova’da

Yazıcı-dostu sürüm

Çocukların sağlıklı büyümesi ve yaşlarına uygun etkinliklerle vakit geçirmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Oyun Karavanı Projesi, Kuzey Makedonya’daki turunu tamamlamasının ardından Kosovalı çocuklarla buluştu.

Proje ile oyun geleneğini devam ettirmek, geleneksel çocuk oyunlarını tanıtıp çocuklara oynatmak, oyun etkinlikleri düzenleyerek çocuklarda oyun bilincini artırmak ve oyunlar aracılığıyla onlara özgüven kazandırmak amaçlanıyor. Ücretsiz kitap dağıtılan projede çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak da hedefleniyor.

Priştine, Prizren ve İpek Yunus Emre Enstitülerinin koordinesinde yürütülen proje, Kosova’nın 4 ayrı şehrinde uygulandı.

Karavan, 27 Temmuz 2021 Salı günü ilk durağı olan Drenas’ın Baicë köyüne vardı. Aynı gün Gilan’ın Dobruçan köyündeki çocuklarla buluşan karavanın 28 Temmuz 2021 tarihindeki durağı ise Prizren’in Jupa Bölgesi'nde bulunan Reçan köyü oldu. Aynı gün saat 17.00’de Mamuşa Belediye binasının bahçesinde Mamuşalı çocukları ziyaret eden Oyun Karavanı, Kosova programını tamamladı.

ÇOCUKLAR EĞLENEREK ÖĞRENİYOR

Kosova’nın özellikle kırsal bölgelerinde yaşayan çocukların faydalanması için Oyun Karavanı projesini tertip ettiklerini belirten Kosova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, karavan içerisinde birçok geleneksel oyun malzemesi bulunduğunu, Türkçe okutmanlarının çocukların yanında olduğunu, pedagojik ve psikolojik olarak çocukların gelecekle ilgili hayallerini dinlediklerini, onlarla beraber oynayıp neşelerine ortak olduklarını söyledi.

Bu karavanla çocuklar; oyun müsabakaları, animasyon oyunları, şişme oyun alanları, seksek, ip atlama, çember çevirme, geleneksel Türk okçuluğu, mini futbol, mini basketbol ve daha birçok farklı oyun oynadı. Oyun zamanı sonunda Yunus Emre Enstitüsü tarafından çocuklara Türk lezzetlerinden oluşan ikramlıklar dağıtıldı.

Proje, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Okçular Vakfı tarafından destekleniyor.

OYUN KARAVANININ İLK DURAĞI KUZEY MAKEDONYA’YDI

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü tarafından çocukların sağlıklı büyümeleri ve yaşlarına uygun etkinliklerle vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla hayata geçirilen Oyun Karavanı Projesi’nin açılışı 1 Temmuz 2021 tarihinde Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleşti. Açılış programına Çayır Belediye Başkanı Visar Ganiu, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Serhat Kula, Türk kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra çocuklarla velileri katıldı. Üsküp Müdürü Kula yaptığı konuşmada, Oyun Karavanı Projesi kapsamında özellikle köylerde yaşayan çocuklara ulaşmak istediklerini söyledi.

Kırsal bölgelerdeki çocukların büyük şehirlerde yapılan etkinliklere katılma imkânının kısıtlı olduğunu kaydeden Kula, “Biz bunu birazcık daha uzun süreye yaymak istedik. İçinde çeşitli oyuncakların ve kitapların olduğu, film izleme ve müzik dinleme imkânlarının bulunduğu bir karavan tertip ettik.” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL’DAN YOLA ÇIKMIŞTI

İstanbul’dan yola çıkan Oyun Karavanı sayesinde çocukların gün boyu eğlenceli bir gün geçirmesi sağlandı. Kurulan tanıtım stantlarında da çocuklara bilgiler verilip hediyeler dağıtıldı.

Oyun Karavanı, 1 – 14 Temmuz 2021 tarihleri arasında Kuzey Makedonya’nın Üsküp, Gostivar, Kalkandelen, Mavrova, Rostuşa, Merkez Jupa, Kırçova, İştip, Radoviş, Ustrumca ve Valandovo’ya bağlı kırsal bölgelerinde yaşayan çocuklarla buluştu. Proje kapsamında belirlenen 6 farklı bölgede çocuklar oyunlar oynarken kültürümüze dair film, müzik, masal, kitap ve geleneksel sporlarla da tanışma fırsatı elde etti.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Güney Afrika’nın Johannesburg ve...

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği ve Dakar Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal...

Nijerya'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandıTürkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal...