Romanya’daki Yerel Yönetimlerle İş Birliği Güçlendiriliyor

Yazıcı-dostu sürüm

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü, Romanya’daki yerel yönetimlerle iş birliğini güçlendirmeye yönelik atılımlarda bulunmaya ve yerel yönetimlerle ilişkileri ileri seviyeye taşımaya devam ediyor.

T.C. Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul’un da katılımlarıyla, Bükreş Yunus Emre Enstitüsü ve Cernavoda Belediyesi arasında 23 Aralık 2022 tarihinde iş birliği protokolü akdedildi.

YEREL YÖNETİMLERLE İLİŞKİLER İLERİ SEVİYEYE TAŞINIYOR

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü ile Cernavoda Belediyesi arasında belediye çalışanlarına yönelik Türkçe kurslarının düzenlenmesi başta olmak üzere ortak faaliyetlerin organizasyonu ve diğer kültürel alanlarda iş birliği yapılacak.

YEE, İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ÖNEMLİ BİR HALKASI

T.C. Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul, “Türkiye ve Romanya arasındaki ilişkilerin her alanda çok iyi seviyede bulunması dikkate alındığında, bu ilişkilerin önemli bir halkasının da faaliyete geçtiğinden beri Yunus Emre Enstitüsü olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Büyük çoğunluğu Dobruca Bölgesi’nde bulunan soydaşlarımız, bu topraklarda asırlardır konuşulan dilimizi ve yaşatılan kültürümüzü pekiştirici bir rol üstlenmekte, ortak değerlerimizin temsilcilerinden birisi olarak kabul görmektedir. Bugün imzalanan protokolün Cernavoda’da yaşayan Rumenler, soydaşlarımız ve vatandaşlarımıza faydalı olmasını temenni ediyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.

TÜRKİYE VE ROMANYA: ORTAK COĞRAFYA, MÜŞTEREK DEĞERLER

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, imzalanan protokole ilişkin “Türkiye ve Romanya sadece coğrafi olarak değil, belli bir geçmişe dayalı kültürel birikimi ve ortaklığı olan iki ülkedir. Bugün iş birliği protokolüne imza attığımız yer olan ve Osmanlı Dönemi’ndeki ismi ile “Boğazköy” olarak bilinen Cernavoda şehri ise Osmanlı Dönemi’nde Dobruca’nın büyük şehirlerinden biridir. Ayakta kalan birkaç esere bakıldığında ise buranın eski bir Türk şehri olduğu görülmektedir. Geçmişten beri devam eden birlikteliğimizin gelecek nesillere dostluk ve sevgiyle birlikte kalıcı bir miras olarak aktarılmasını arzuluyoruz. Düzenlenecek ortak faaliyetlerin organizasyonunda birbirimize destek olacağız. Birlikten doğan güç, bize daha çok kültür-sanat etkinliği yapabilme ve daha çok kişiye Türkçe öğretme imkânı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUK KÜLTÜREL ALANDA DAHA DA PEKİŞECEK

Cernavoda Belediye Başkanı Liviu-Cristian Negoita, “Dünya çapında faaliyetlere imza atan Yunus Emre Enstitüsü ile iş birliği yapmaktan ve bugün bunu somutlaştıran protokolü imzalamaktan onur duyuyorum. Bugün imzaladığımız bu protokol ile iki ülke arasında kurulmuş olan dostluğun kültürel alanda daha da pekişeceğinden eminim. Yunus Emre Enstitüsünün düzenleyeceği ve bizimle iş birliği içinde olacağı bütün çalışmaları destekleyeceğiz.” dedi.