Selçuklu ve Osmanlı Tarihi Dersi Sertifika Programı Gent Üniversitesi’nde Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

2011 yılında Gent Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin ortaklaşa gelişimini desteklemek amacıyla Brüksel Yunus Emre Enstitüsü ve Gent Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolüne istinaden başlatılan çalışmalardan biri olan Selçuklu ve Osmanlı Tarihi dersi katılımcılarının sertifikalarını takdim etmek üzere bir tören gerçekleştirildi.

Sertifika törenine, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Gent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anne de Paepe, T.C. Anvers Başkonsolosu Metin Ergin, Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz, Belçikalı ve Türk akademisyenlerin yanı sıra Osmanlı Tarihine ilgi duyan pek çok konuk katıldı.

Sertifika açılış programında konuşan Enstitü Başkanı Ateş 2012 yılında iki kurum arasında imzalanan işbirliği protokolünü takiben üniversite bünyesinde düzenlenen akademik seminerlerin yanı sıra üniversite dışında gerçekleştirilen multidisipliner alanlarda başarılı etkinliklerden (konserler, konferanslar, sergiler) örnekler verdi. Ateş sözlerine “Bugün Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji Projesi kapsamında birlikte gerçekleştirilen Osmanlı Selçuklu Tarihi dersleri ve sertifika programı ile işbirliğimizi farklı bir boyuta taşıyarak her iki kurumun da hedef kitlesine hitap eden verimli bir çalışma gerçekleştirildiğini belirtmek isterim’ diyerek devam etti.

Arkasından söz alan Rektör Paepe ise: “ Yunus Emre Enstitüsü ve Gent Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği bu dersler, kişinin kendi tarihini, ana dilini ve edebiyatını iyi bir düzeyde bilmesini, onun farklı bir kültüre uyum sağlamasını teşvik edecektir. Osmanlı tarihi çeşitli dinler ve kültürlerle beraber yaşama imkânı sunmuş tarihi bir tecrübedir. Bugünlerde karşılıklı anlayış ve saygıya ihtiyaç hissedilen toplumumuzda bu tarihi tecrübeden istifade edilebilir’’ dedi.

Selçuklu-Osmanlı Tarihi dersi öğrencilerinden Dirk Lookie ise yaptığı konuşmada uzun yıllar engelli çocuklara ders verdiğini, Türklerin kendine özgü bir kültürü olduğunu daha evvel fark etmediğini, bu program sayesinde zengin bir kültürle tanıştığını ve en büyük dileğinin bir an evvel İstanbul’u ziyaret etmek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Şeref Ateş, Belçika’ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında T.C Brüksel Büyükelçisi Mehmet Olcay ve Brüksel Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Daimi Temsilcisi Bülent Bilgiç’i de ziyaret ederek görüşmelerde bulundu.

Brüksel Yunus Emre Enstitüsü ve Gent Üniversitesi İşbirliği

Türkiyat Araştırmaları Merkezi 2011 yılında Gent Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Merkez,  Belçika üniversitelerinde Türk tarihi ve dilleri üzerine akademik çalışmalar yürüten Türkoloji merkezli çalışmaların yürütülmesine destek oluyor.

İmzalanan protokolden itibaren başlayan ortak çalışmalar özellikle konferanslar, düzenli akademik seminerler ve söyleşiler aracılığıyla gittikçe daha sistematik hale gelmekle birlikte ciddi bir katılımcı ve takipçi kitlesi oluşturdu.

Yunus Emre Enstitüsü desteğiyle bugüne kadar seminerlere Türkiye’den katılan konuşmacılar arasında bulunan Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Dr. SurayaFaroqui,  Prof. Dr. İlber Ortaylı, EtyenMahçupyan, Dr. Cavit Gelekçi, Ömer Tuğrul İnançer, Prof. Hüseyin Bağcı’nın yanısıra 17 Aralık’ta konuk edeceğimiz Prof. Dr. Mehmet Kalpaklı bulunuyor.

Bu verimli işbirliğinin ürünlerinden bazılarını ise 2011 UNESCO Evliya Çelebi yılı çerçevesince birçok konuşmacının yer aldığı konferans, dönemin müziklerinin derlenerek İstanbul Barok Ensemble tarafından Bozar Kültür Merkezinde icra edilen konser,  Yunus Emre Enstitüsü, Bilkent Üniversitesi ve Gent Üniversitesi işbirliğiyle Solvay Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen Piri Reis Sergisi ve Konferansı ve Avrupa Parlamentosunda gerçekleştirilen ‘Kilimlerin Dili’ adlı sergi ve konferansı oluşturuyor.

2015 Aralık ayında Gent Üniversitesi bünyesinde açılan Türkiye Kütüphanesi’ne ise Yunus Emre Enstitüsü 1050 adet kitap bağışında bulunmuştu.