"Semai'den Vals'e Gülnihal" Müzikali / Şiir Dinletisi

Yazıcı-dostu sürüm

Faaliyet Adı: "Semai'den Vals'e Gülnihal" Müzikali / Şiir Dinletisi
Yer: Amsterdam YEE
Ülke/Şehir: Hollanda / Amsterdam
Tarih: 14.12.2017
Saat: 19.30 - 21.30
 
Faaliyet hakkında kısa bilgi: Doğu ve Batı’nın çarpıcı birlikteliğinde, yürekler ve kültürlerarası bir müzik ve şiir dinletisi. Müzikal klişeleri bir kenara bırakarak eski geleneği yenisiyle, klasiği çağdaşla harmanlayan bir konser.

SEMAİ’den VALS’e, dünya tarihi için tam anlamıyla niteliksel bir sürecin yaşandığı 18. yüzyılın ortalarından, her alanda olağanüstü büyük değişimlerin yaşandığı çağ olarak gözüken 19. yüzyılın yarısına doğru -müzik ve şiir birlikteliğiyle- yapılan bir yolculuğun öyküsüdür. Renkli ve sürprizlerle dolu bir repertuarla, türler ve tarzlar arası heyecan verici bir yolculuk bu. Bu yolculukta bir yandan “Aydınlanma ve devrimler” çağının müzik ve edebiyat dünyasına olan etkilerinin izlerini süreceğiz, bir yandan da sanatta o zamana kadar görülmemiş bir çeşitliliğin yaşandığı 1800'lü yılların Romantizm hareketine tanık olacağız; ve elbettte yerel ile evrensel, geleneksel olanla modern arasındaki ilişkiyi de gözlemleme fırsatı bulacağız.

SEMAİ’den VALS’e, bu dönemin (1730-1860) müzik ve şiir kültürünün Avrupa’daki ve Osmanlı Devleti’ndeki karakteristik özelliklerini yansıtan örnekleri çok yönlü bir bakış açısıyla ve karşılıklı etkileşime açık bir yorum gözeterek sunan bir programdan oluşuyor. Bu program, Doğu-Batı ikiliğinin ötesine geçerek, Klasik Osmanlı-Türk Müziği ile Klasik Batı Müziğinin yalnızca geçmişinin değil, geleceğinin de kesişme noktasında yer alan bir yaklaşım, yeni bir bakış açısı sunmaktadır.