St. Petersburg'da Türk Filmleri Haftası

Yazıcı-dostu sürüm

2019 Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür Yılı kapsamında, Rusya’nın St. Petersburg kentinde Türk Filmleri Haftası düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve T.C. St. Petersburg Başkonsolosluğunun desteği ile Moskova Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen St. Petersburg Türk Filmleri Haftası, Rodina Sineması’nda başladı.

Osman Sınav’ın “Uzun Hikâye” filmi ile 17 Haziran 2019 tarihinde ilk gösterimi yapılan sinema günleri etkinliği, Azerbaycan St. Petersburg Başkonsolosu ve diplomatik personelinin yanı sıra Türkologlar, Türkoloji öğrencileri ve birçok Rus misafirin katılımıyla gerçekleşti.

T.C. St. Petersburg Başkonsolosu Yunus Belet ve Moskova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Özkan’ın konuşmaları ile başlayan etkinlik sinema gösterimi ile devam etti.

3 gün süren festivalde Semih Kaplanoğlu’nun yönetmen koltuğunda oturduğu “Bal”, Fikret Reyhan’ın kaleme alarak yönettiği “Sarı Sıcak”, Türk sinemasının başyapıtlarından Atıf Yılmaz imzalı “Selvi Boylum Al Yazmalım”, Mustafa Kara’nın Bilal Sert ile senaryolaştırarak yönettiği “Kalandar Soğuğu”, Mahmut Fazıl Coşkun'un komedi ve dram türünde Tarık Tufan ile kaleme aldığı “Yozgat Blues” ve Mitsutoshi Tanaka'nın Prof. Dr. İskender Pala’nın tarih danışmanlığında yönettiği iki gerçek hikâyeyi tek bir filmde buluşturan “Ertuğrul 1890” sinemaseverlerle buluştu.