Suriyeli Çocuklara Karne Hediyesi

Yazıcı-dostu sürüm

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Solfasol İlkokulunda pilot proje olarak başlatılan “Türkçe Sınıfı” projesi, yeni açılan iki derslikle yola devam ediyor.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından, başkent Ankara’da misafir edilen Suriyeli çocukların Türkçeyi severek ve eğlenerek öğrenmeleri amacıyla başlatılan proje kapsamında hazırlanan “Türkçe Sınıfı” uygulamasına yenilerini ekledi.

Suriyeli çocukların ağırlıkta oldukları bölgelerden gelen talepleri karşılıksız bırakmayan Enstitü, 18 Ocak Cuma günü yapılan açılış töreni ile önce Altındağ ilçesinde bulunan Hüseyin Güllü Ceylan İlkokulunda Türkçe sınıfının açılışı gerçekleştirildi.  

Türkçe ile ilk karşılaşma

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, yaptığı konuşmada Yunus Emre Enstitüsünün en temel görevlerinden birinin de Türkiye’de Türkçeyi sevdirmek ve öğretmek olduğuna dikkat çekti ve yabancıların Türkçeyi öğrendikleri takdirde topluma uyum sağlayabileceklerinin altını çizdi.

Öğretim materyallerinin yurt dışı satışlarından elde edilen gelirle Ankara’da şu ana kadar 3 tane okulda "Türkçe Sınıfı" açıldığını dile getiren Ateş, bu projesinin örnek olması temennisinde bulundu.

Enstitü tarafından üretilen, duvar posterleri ve oyun kartları gibi çeşitli Türkçe öğretim materyallerinin özellikle Suriyeli çocuklara ücretsiz dağıtıldığını belirten Başkan Ateş, “Türkçeyle olan ilk karşılaşmaları pozitif olmalı, onların bilinçaltlarında pozitif bir Türkiye algısı olmalı. Bu hayatları boyunca belki onlara yön verecek. Onun için de çok sempatik, ergonomik bir ortamda Türkçe öğrenmeleri çok keyifli.” ifadelerini kullandı.

Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi konusunda öğretmenlere de eğitim verilerek Suriyeli çocukların topluma uyum sağlamalarının kolaylaştırıldığını da sözlerine ekleyen Ateş, Enstitünün bir başka projesi olan “Türkçe Öğretim Portali” ile etkileşimli bir şekilde Türkçe öğrenilebildiğini de hatırlattı.

Altındağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Muzaffer Gül ve Okul Müdürü Sadettin Dellal ile birlikte sınıfın açılışını gerçekleştirdikten sonra öğrencilerle bir süre sohbet eden Prof. Dr. Şeref Ateş, ilkokula devam eden çocukların karnelerini dağıttı. 

Her yaş grubu için "Türkçe Sınıfı"

Hüseyin Güllü Ceylan İlkokulunda tamamlanan programın ardından Prof. Dr. Şeref Ateş ve Enstitü yetkilileri ikinci açılış töreni için Hacı Bayram İmam Hatip Ortaokuluna hareket etti. 

Buradaki konuşmasında Türkçe öğrenme çabalarından ötürü öğrencileri tebrik eden Prof. Dr. Ateş,  okulda sadece Türkçe öğrenmelerinin değil, Türklerle tanışmalarının da önemli olduğuna dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki eğitim sistemi içerisinde yüksekokula gidip meslek sahibi olmanızı arzu ediyoruz. Hepiniz Türkiye ile Suriye arasında bağ kuracak ve Suriyelilerle Türkler arasında dostluk köprüleri oluşturacak kişilersiniz. Şimdiden hayalini kurmanız gerekiyor ki ilerde bir mesleğiniz olsun. O mesleğinizle de insanlara yardım ederek faydalı olur, insanlığa hizmet edersiniz.”

Hacı Bayram İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Nadir Sönmez tarafından günün anısına plaket takdiminin ardından program sona erdi.