TABİP Heyeti Afrika’da

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında 15-23 Haziran tarihleri arasında,  Ruanda ve Uganda’da üniversiteler ve büyükelçilikler düzeyinde iş birliği görüşmeleri gerçekleştirildi.

Görüşmeler kapsamında Ruanda’da; ilk olarak Kigali Independent University (KIU) daha sonra University of Rwanda ve Türkiye’nin Kigali Büyükelçiliği’ne ziyaretler gerçekleştirildi. TABİP’in tanıtıldığı görüşmelerde olası iş birlikleri ele alındı. İki üniversitede de Yunus Emre Enstitüsü ve TABİP kapsamında kültürel, akademik ve bilimsel faaliyetlerin iş birliği halinde yürütülmesinin yanı sıra değişim programları uygulanması konularında mutabık kalındı. Yapılması planlanan iş birliklerinin kapsamını belirlemek üzere mutabakat zaptı imzalanması da kararlaştırılan görüşmede, kurumların en kısa sürede toplanmasına karar verildi.

Görüşmelerine 19 Haziran’dan itibaren Uganda’da devam eden TABİP heyeti, Uganda Management Institute, Islamic University of Uganda ve Equator University of Science and Technology (EQUSaT) üniversiteleri ile bir araya geldi. Türkiye Cumhuriyeti Kampala Büyükelçisi Kerem Alp’in katılımıyla Kyambogo University ve Afrika’nın dünya çapında marka üniversitesi olan “Makerere University” ile müzakerelerde bulunan heyet, Büyükelçi Alp’in makamında Uganda National Cultural Center heyeti ile de bir araya gelindi.

Buradaki görüşmelerde üniversitelerin müfredatlarının geliştirilmesine destek olunması, üniversiteler ile veri ve akademik yayın paylaşımları konularında iş birliği yapılması; akademik, kültürel ve bilimsel alanlarda ortak projeler ve etkinlikler yürütülmesi; üniversitelere Türkçe eğitim konusunda destek verilmesi; üniversitelerde TABİP kapsamında faaliyetler yürütmek üzere yer tahsis edilmesi; üniversite öğrencilerine kariyer bazlı eğitim desteği sunulması; TABİP kapsamında yürütülen etkinlikler ve projelere üniversitelerin destek vermesi konularında mutabakata varıldı.

Ziyaretler sonucunda, görüşme yapılan kurumlar ile mutabakat zaptı imzalamak üzere önümüzdeki günlerde Uganda’dan bir temsil heyetinin Türkiye’ye gelmesi planlandı.