"Taşınabilir Matematik Müzesi" 2. Kez Etiyopya’da

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında gerçekleştirdiği “Taşınabilir Matematik Müzesi” projesi kapsamında ikinci kez Etiyopya’yı ziyaret etti.   

Çocuk ve gençlerin bilime, matematiğe ve fen bilimlerine ilgilerinin artırılmasını amaçlayan “Taşınabilir Matematik Müzesi”, Etiyopya'nın Wollo Üniversitesi'nde bu yıl 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma töreni ile birlikte öğrencilerle buluştu.

İlk kez 2018 yılında 9.’su düzenlenen Afrika Üniversite Oyunları kapsamında Etiyopya’yı ziyaret eden ve Etiyopya’nın çeşitli şehirlerindeki okullarda öğrencilerle buluşan müzeye ilgi, bu yıl da büyük oldu. Ziyaretçileri ile bugün buluşmaya başlayan müze, günün ilk yarısında yaklaşık 1000 öğrenci tarafından ziyaret edildi. Üniversite öğrencilerinden başka pek çok önemli misafire de ev sahipliği yapan matematik müzesi, Wollo Üniversitesinden sonra Addis Ababa Üniversitesinde sergilenecek.

Taşınabilir Matematik Müzesi

Yeni bilim insanları yetiştirmek ve matematiğin sosyal hayatla entegre edilerek öğretilmesi amacıyla 1 Şubat 2018’de yola çıkarak Türkiye’deki 12 şehir ve 16 geçici barınma merkezini dolaşan Taşınabilir Matematik Müzesi, yaratıcı bireylerin yeni fikirleri denemeleri ve gençlerin bilime dokunmalarını sağlamak amacıyla yurt dışına da açıldı.

Bosna Hersek ve Macaristan’ın farklı şehirlerini gezdikten sonra Etiyopya’yı ikinci kez ziyaret eden müze, binlerce genç ve yaratıcı bireye matematiğin soyut dünyası dışında yepyeni bir boyutunu görme imkânı sağlıyor. İçerisinde barındırdığı 35 matematik istasyonundan başka sunmuş olduğu sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla da çocuk ve gençlere unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.