Taşınabilir Matematik Müzesi Etiyopya 2. Etap Turuna, Mekelle’den Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında gerçekleştirdiği “Taşınabilir Matematik Müzesi” projesi ile bilim diplomasisi alanındaki çalışmalarına devam ediyor.

Dünyanın pek çok noktasında Türkiye’yi tanıtma amaçlı kamu ve kültür diplomasisi faaliyetleri yürüten Enstitü, uluslararası bilimsel ve akademik iş birliklerini geliştirmek amacıyla başlattığı TABİP kapsamında hazırlanan müze ile Türkiye’nin bilimsel birikimini yurt dışına taşımaya devam ediyor.

Bosna Hersek ve Macaristan’dan sonra binlerce genç ve yaratıcı bireye matematiğin soyut dünyası dışında yepyeni bir boyutunu görme imkânı sağlayan “Taşınabilir Matematik Müzesi” Etiyopya’daki ikinci etap turuna Mekelle Üniversitesi’nden başladı.

Taşınabilir Matematik Müzesi Etiyopyalı Gençlerle Bir Kez Daha Buluştu

“Taşınabilir Matematik Müzesi” Yunus Emre Enstitüsü ve Tales Matematik Müzesi iş birliği ile Temmuz 2018’de 9.’su düzenlenen Afrika Üniversite Oyunları kapsamında, Etiyopya’da bulunan Mekelle Üniversitesinin merkez kampüsünde ilk kez sergilenmişti. Bu defa Mekelle Üniversitesinin 2.  büyük kampüsünde düzenlenen Adi Haqi etkinliğinde ziyarete açılan müze, gün boyunca yüzlerce üniversite öğrencisinin matematiğe dokunmalarına olanak sağladı.

Taşınabilir Matematik Müzesi, üniversite öğrencilerinden başka pek çok önemli misafiri konuk etti. Yerel ve ulusal pek çok medya kuruluşu da “Taşınabilir Matematik Müzesi”ni yerinde görmek üzere etkinliğe katıldı.

Bir Sonraki Durak: Aksum Üniversitesi

Projenin Etiyopya ayağının koordinasyonunu sağlayan ve aynı zamanda Mekelle Üniversitesinde Üniversite ve Endüstri İlişkileri Danışmanı olarak görev yapan Macit Koç, müzenin Etiyopya’da gördüğü ilgiden son derece memnun olduklarını dile getirdi. “Afrika Üniversite Oyunlarının ardından müzemiz Etiyopya’nın çeşitli şehirlerindeki okullarda öğrencilerle buluşacak. Bir sonraki durağımız ise Aksum Üniversitesi olacaktır.” diye konuşan Koç, taşınabilir müzenin daha sonra kalıcı hale getirilerek bir okula bağışlanacağını da sözlerine ekledi.