Tilla Török, Türk ve Macar Halk Şarkılarını Seslendirdi

Yazıcı-dostu sürüm

Halk müziği sanatçısı Tilla Török, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde verdiği konserde gönüllerde taht kuran Türk ve Macar halk şarkılarını söyledi. "Çiçekler yasak dinlemez..." isimli konser hakkında konuşan Török, " Müzik su gibidir, elle tutulamaz. Yine de hayatın kaynağıdır, ilahisidir.” dedi.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü tarafından sanatçı  Tilla Török’ün katılımıyla Türk-Macar halk şarkıları konseri gerçekleştirildi. 10 Haziran 2020 tarihinde saat 19.00’da Enstitünün sosyal medya hesaplarından çevirimçi olarak gerçekleştirilen konser büyük ilgi gördü.

Prima Junior ödüllü halk sanatçısı Tilla Török, dünya müziği tadında yorumladığı Macar halk şarkıları ile hem Doğu hem Batı dünyasından bir çeşniyi dinleyicilere sundu. Konserde ayrıca Erdinç Tunçbilek, misafir müzisyen olarak yer aldı. 

HALK ŞARKILARI VATAN SEVDASIDIR

"Macar halk şarkılarını tanımak sadece bizim oldukları için öğrenmek önemli değil. Bu şarkılar aynı zamanda binlerce yıl boyunca içimizde sadeleşerek süzülen düşünceleri ve manevi olarak vatan sevdamızı sembolize ediyorlar."

Türk ve Macar halk şarkıları hakkında önemli bir bilgi birikimine sahip olan Tilla Török, halk şarkılarının toplumsal hafızadaki yerine değindi.  "Macar halk şarkılarını tanımak sadece bizim oldukları için öğrenmek önemli değil. Bu şarkılar aynı zamanda binlerce yıl boyunca içimizde sadeleşerek süzülen düşünceleri ve manevi olarak vatan sevdamızı sembolize ediyorlar." diyen Török, Macar vatanının köklerini Karpatlardan çok öteye götürdü. 

ASYA BOZKIRLARINDAN AVRUPA’YA

"Müzik su gibidir, elle tutulamaz. Yine de hayatın kaynağıdır, ilahisidir.” 

Müzisyen, ünlü sanatçılarla iş birliği yapmanın konserleri zenginleştirdiğini vurguluyor. Binlerce yıl önce Asya bozkırlarından Avrupa’ya gelen ve yeni bir ruhla harmanlanan müzik anlayışıyla dinleyicilerini kucaklayan Török, "Müzik su gibidir, elle tutulamaz. Yine de hayatın kaynağıdır, ilahisidir.” diyor.

Konserin Türkçe ve Macarca eserlerden oluşan repertuvarında şu türküler bulunuyor: 
1. Gesi Bağlarında
2. Altın Yüzüğüm Kırıldı
3. Gel Gör Beni
4. Uzun İnce Bir Yoldayım
5. Var Git Ölüm
6. Határtalanság
7. Sárkányballada
8. Moldvai táncdallamok
9. Ablakomba, ablakomba
10. Tisza trilógia

TILLA TÖRÖK HAKKINDA

Tilla Török, kardeşleri Flóra ve Ádám ile birlikte Török Tilla Folk Experience Grubu'nda bozkır türkülerini ve Macar halk şarkılarını söylüyör.

Tilla Török günümüzde Sırbistan sınırları içerisinde bulunan Voyvodina şehrine bağlı Zenta’da dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren Macar halk şarkıları ve türküleri içerisinde yetişen Tilla Török; kopuz, bağlama, keman, tilinka gibi enstrümanları çalabiliyor. Budapeşte Liszt Ferenc Müzik Akademisinde sanatçı diplomasını ve halk şarkısı kemancısı olarak da yüksek lisans diplomasını aldı.
Sanatçı, Kardeşleri Flóra ve Ádám’ın da bulunduğu "Török Tilla Folk Experience Grubu" aracılığıyla günümüz enstrümanlarını da kullanarak bozkır halk türkülerine yeni bir nefes verip Macar halk şarkılarının yüzyılllardır süregelen birikimlerini yeni kuşaklara aktarıyor.

Etkinlik videosunu seyretmek için:

https://www.youtube.com/watch?v=V_Ai7ATXFiw

Diğer Etkinlikler

Kazakistanlı dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbekov ile Bosna Hersekli virtüöz Zeyd ...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), "Türk Dünyasının Kültürel Mirası Gagavuz Diyarı" projesini "Dede Korkut" ve...

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), "Türk Dünyasının Kültürel Mirası Gagavuz Diyarı" projesini "Dede Korkut" ve...