Tiran'da Türkiye Günleri'nin Üçüncüsü Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Tiran Yunus Emre Enstitüsünün 2017 yılından beri her yıl organize ettiği “Türkiye Günleri” bu yıl üçüncü defa Arnavutluk halkı ile buluştu.

Başkent Tiran’ın tarihî birikimine ev sahipliği yapan İskender Bey Meydanı’nda, 18-19-20 Ekim 2019 tarihlerinde düzenlenen “Türkiye Günleri” etkinliğinde, geleneksel sanatların yanı sıra Türk müziği motifleri ve Türk mutfağının eşsiz lezzetleri gün boyu açık olan stantlarda ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Türk çayı ve Türk kahvesinin yanı sıra döner kebap, etli pilav, şerbet, Türk lokumu, Türk baklavası, sütlü helva gibi ikramlarla Türk mutfağının seçkin lezzetlerini tatma imkanı bulan ziyaretçiler, Türkiye’den gelen belediyelerin sergilemiş oldukları geleneksel el sanatlarına ait ürünleri de yakından inceleme şansına sahip oldu. Çevre ülkelerden de katılımın olduğu etkinlikte her akşam Anadolu’nun farklı bir rengi katılımcıların ilgisine sunuldu. İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu, farklı yörelerden seçkiler sunan halk ezgileri ile sahne alırken Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Sıra Gecesi geleneğini sahneye taşıdı. Anadolu’nun renklerini Tiran sokaklarına taşıyan etkinliğin son gecesi sahne alan Trabzon Horon Ekibi ise Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarını sergiledi.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Tiran Büyükelçiliği’nin destekleriyle gerçekleşen programda Tiran Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Beyoğlu Belediyesi, Trabzon Ortahisar Belediyesi, Tiran Yunus Emre Enstitüsü, Okçular Vakfı, Türkiye Maarif Vakfı, Arnavutluk Türkiye Mezunları Derneği, Global Lojistik ve Tiran’da faaliyet gösteren Türk gıda firmaları stantlarıyla yer aldı.

Etkinliğin açılışında yer alan T.C. Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, T.C. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve Arnavutluk Cumhuriyeti (A.C.) Tiran Belediye Başkanı Erion Veliaj tarafından yapılan açış konuşmalarında, Yunus Emre Enstitüsünce düzenlenen Türkçe kurslarının yanı sıra kültür-sanat faaliyetlerinin ikili ilişkilerin ilerlemesindeki önemine vurgu yapıldı. Özellikle genç nesillerle paylaşılan kültürel birikimin, iki ülke arasında geçmişten günümüze taşınan bağları pekiştireceğinin altı çizildi.