“Tüm Renkleriyle Türk Dünyası” Tiran’da

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Tiran Büyükelçiliği'nin himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), 2018 Nevruz kutlamaları kapsamında, "Tüm Renkleriyle Türk Dünyası Konseri” gerçekleştirildi.

T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, T.C. Tiran Büyükelçisi Sayın Murat Ahmet Yörük, Arnavutluk Türkiye Dostluk Grubu Başkanı İlir Beqaj, Tiran'daki Diplomatik Temsilciler, Arnavutluk'taki Türk Kurumlarının Temsilcileri, Arnavut Parlamentosu Milletvekillerinin yanı sıra Arnavutluk halkının yoğun ilgi gösterdiği konser, 30 Mart Cuma günü Arnavutluk’un başkenti Tiran’da gerçekleştirildi.

Farklı ülkelerden onlarca sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in konuşmalarıyla başladı.

Türk’ün medeniyeti

T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türk halkı adına ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına, etkinliğe katılanları selamlayarak başladığı konuşmasında, "Asya'dan kopup gelen Türk'ün gittiği coğrafyalara nasıl güvenliği, barışı, özgürlüğü, sevgiyi ve adaleti götürdüğünü göreceksiniz. Kısaca buradaki gösteriyle Türk'ün medeniyetini bir kere daha gözlerinizle görmüş olacaksınız." dedi.

Ortak kültürümüzün zenginlikleri

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise bu yıl Nevruz kutlamalarının beş Balkan ülkesinde gerçekleştiğini ifade ederek katılan sanatçıların Türk dünyasının renklerini yansıttığını söyledi. Kaseinov, "Sanatçılarla birlikte, ortak kültürümüzün tüm zenginliklerini yansıtacağız.” şeklinde konuştu.

Dünyanın ve insanlığın ihtiyaç duyduğu barış ortamı

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Yunus Emre’nin felsefesinde yer alan sevginin evrenselliğine dikkat çektiği konuşmasında bu sevginin bütün kâinatı içine aldığını dile getirdi.

Nevruz’un da bir yandan baharı diğer yandan insanlığın ihtiyaç duyduğu sevgiyi simgelediğini belirten Prof. Ateş, Yunus Emre’nin felsefesine icabetle TÜRKSOY ile birlikte gerçekleştirilen bu organizasyonun dünyanın birçok coğrafyasında gerçekleştirileceğinin altını çizdi.  

Türk Dünyası’nın Tüm Renklerinin coşku ve ihtişamla sergilendiği etkinlikte Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu’ndan katılan sanatçılar eşsiz gösterileriyle seyircilere unutulmaz anlar yaşatırlarken, Arnavut sanatseverler, sanatçıların performanslarını izleyerek Türk dünyasının geleneklerini, müziklerini ve kıyafetlerini yakından tanıma fırsatı da buldular.