Türk Dünyasının Renkleri Romanya’da Büyüledi

Yazıcı-dostu sürüm

Kazakistan Tattimbet Halk Çalgıları Orkestrası, Türk dünyası ezgilerini Rumen sanatseverlerle buluşturdu.

Yunus Emre Enstitüsünün 10. kuruluş yıldönümüne ithafen Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliği ile düzenlenen konser dizisinin ilki 30 Temmuz Salı günü Köstence’deki "Jean Constantin" Çok Fonksiyonlu Gençlik Eğitim Merkezi'nde gerçekleşti.

Program öncesi Bükreş ve Köstence Yunus Emre Enstitüsü ailesi olarak Rumen halkının göstermiş olduğu yakınlık ve ilgi nedeniyle duyduklarını memnuniyeti dile getiren Köstence Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Seher Korucu, Türk dilini ve Türkiye’ye ait zenginlikleri yurt dışında tanıtmayı hedefleyen Enstitünün onuncu yılını Rumen halkı ile kutlamanın onurunu yaşadıklarını ifade etti.

Sonraki gün Bükreş Millî Tiyatrosunda düzenlenen etkinlikte konuşan TÜRKSOY Genel Sekteri Bilal Çakıcı ise konserin Türk Dünyası müzik mirasının tanıtımına, kültürlerarası barış, dostluk ve diyaloğun pekiştirilmesine katkı sunacağını vurguladı.

Türk dünyası solistleri ve 50 kişilik orkestra, Kazakistan’ın emektar sanatçısı Düsen Ükibay yönetiminde, Türk dünyası ezgilerini geleneksel kıyafetleri ve halk dansları ile sahneye taşıdı.

İsmini tanınmış Kazak besteci, dombıracı Tattimbet Kazangapulı'den alan Tattimbet Halk Çalgıları Orkestrası’nda solist olarak yer alan Kazakistan'dan Gulmira Tapay ve Daurenbek Arkenov'un yanı sıra Azerbaycan'dan Sahib Pashazade (Tar), Kırgızistan'dan Dinara Tilekeeva (Komuz) ve Türkiye'den Ahmet Baran (Kanun) ile birlikte ile programa halk dansları renk katan Akku Dans Topluluğu sanatseverlerden tam not aldı.

Romanya halkının konser boyunca alkışları ile eşlik ettiği “Kazakistan Tattimbet Halk Çalgıları Orkestrası”,  Vaslui şehrinde katılacakları “Hora Uluslararası Folklor Festivali” boyunca Türk dünyasının farklı renklerini Romanya’da paylaşmaya devam edecek.