Türk Kültürüne Katkı Ödülleri Sahiplerini Buldu

Yazıcı-dostu sürüm

Beykoz Belediyesinin ev sahipliğinde yapılan ve Radyoculuk alanında Türkiye'nin en kapsamlı ödül organizasyonu olan Radyo Akademi Ödülleri'nin üçüncüsü, Yunus Emre Enstitüsü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle 10 Şubat 2017 akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşti.

Kültür, sanat ve radyo camiasından büyük bir katılımla gerçekleşen 3. Radyo Akademi Ödülleri’nin bu yılki yeniliklerinden birisi, 40 ülkede kurduğu 50 kültür merkezi aracılığıyla Türkçenin kadim sesinin dünyaya duyurulmasında, tarihî ve kültürel mirasımızın tanıtılmasında önemli görev üstlenen Yunus Emre Enstitüsünün organizasyon ortağı olmasıydı.

Türkiye’nin en iyi radyo ve radyocularının belirlendiği 3. Radyo Akademi Ödülleri’nin sunuculuğunu Behzat Uygur üstlenirken, birçok ünlü isim de bu önemli gecede sahne aldı.

PROF. DR. ŞEREF ATEŞ ÖDÜL TÖRENİ ÖNCESİ KONUŞTU

Yunus Emre Enstitüsünün vereceği Türk Kültürüne Katkı Ödülleri töreni öncesi konuşan Başkan Prof. Dr. Şeref Ateş, dünya genelinde Türkçenin öğretilmesi, edebiyat, resim, müzik eserlerimizin tanıtılması için çalışan Yunus Emre Enstitüsünün, Türkiye’nin tezlerini kültürel boyutlarıyla anlatmaya çalıştığını ifade etti. Prof. Dr. Şeref Ateş, "Enstitü bünyesinde kurduğumuz internet tabanlı Türkçenin Sesi Radyosu’nda sadece şarkılarımıza, türkülerimize yer vermiyoruz. Seslendirdiğimiz hikâyelerimizle, yemek tanıtım ya da kültür-sanat programlarımızla, Türkiye’den haberlerle ülkemizi mesafe tanımaksızın tanıtıyoruz." dedi.

"Radyo, perde gerisindeki tılsımlı bir dünyadır. Biz de bu büyülü kutunun nimetlerinden faydalanıyor, uzağımızdaki insanlara Türkçenin sıcaklığıyla seslenmeye çalışıyoruz." diyen Başkan Ateş, "Türkçenin Sesi Radyosu, personelimizin gayretiyle dünyaya Türkçe sesleniyor. Radyomuz kurulduğu günden beri pek çok teşvik ve takdir ödülü aldı. Yani emeklerimizin takdir edildiğini görmek bizi daha iyi işler yapmaya sevk etti." diye konuştu.

Prof. Dr. Ateş sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Türkiye’nin yurt dışındaki kültür kurumu olarak, kültür ordumuzun mensuplarını teşvik etmek; yazdıkları, söyledikleri ve yaptıklarını takdir etmek için biz de sanat ve kültür adamlarımıza birer ödül vermek istedik. Bu vesileyle Üçüncü Radyo Akademi Ödülleri programında ödül alan sanatçılarımızı da burada kutlamak istiyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum."

TÜRK KÜLTÜRÜNE KATKI ÖDÜLLERİ

Kral TV’den canlı olarak yayınlanan bu özel gecenin ilk bölümünde Yunus Emre Enstitüsü; Türkiye'nin, Türk dilinin, kültürünün ve sanatının tanıtılmasına yurt içi ve yurt dışında katkı veren 7 isme ödül takdim etti.

-73 yıldır Balkanlar’da Türkçe yayın yapan ve yaptığı programlarla Türkçeye, Türk kültürüne hizmet eden, ortak kültürel mirasa sahip çıkan Üsküp Radyosu;

-Bosna-Hersek’te gerçekleştirdiği kültürel, sanatsal ve bilimsel çalışmalarla Türkçenin yaygınlaşmasına, Türk kültür ve tarihinin tanıtılmasına büyük katkı sağlayan araştırmacı-yazar Senad Hasanagi?;

-Eserleriyle Türk müziğine besteci ve yorumcu olarak büyük katkılar yapmış, pek çok sanatçıya ilham kaynağı olmuş ve Türk müziğinin dünya çapında tanınmasını sağlamış iki büyük sanatçı Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu;

-Ulusal ve uluslararası olmak üzere 80’i aşkın ödülün sahibi olan; senaryosunu yazdığı ve çektiği filmlerle kültürümüze, sanatımıza, tarihimize ışık tutan ve sinemamızı dünya çapında temsil eden yönetmen Derviş Zaim;

-Türkiye ve yurt dışında çeşitli dizi ve filmlerde aldığı rollerle, örnek kişiliği ve duruşuyla Türkiye’nin imajına katkı veren başarılı oyuncu Engin Altan Düzyatan;

-Yurt içi ve yurt dışında ilgiyle takip edilen, Türk tarihinde önemli bir yeri olan Kayı Boyu’nun destansı mücadelesini konu alan, kültürümüzü, tarihimizi ve değerlerimizi doğru şekilde yansıtan Diriliş Ertuğrul dizisi; Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk Kültürüne Katkı Ödülü’ne layık görüldü.

Türk Kültürüne Katkı Ödülleri’nin verilmesinin ardından Türkiye’nin en iyi radyo ve radyocularının açıklandığı gece sahne performanslarıyla devam etti.

Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle uluslararası bir boyut kazanan Radyo Akademi Ödülleri; radyo, müzik ve kültür alanında başarılı isimleri bir araya geldiği büyük bir şölene dönüştü.

ÜNLÜ SANATÇILAR SAHNE ALDI

Burcu Güneş, Harun Kolçak, Murat Başaran, Ersan Er ve Çağatay Akman'ın sahne aldığı törende ödül veren isimlerden Ahmet Selçuk İlkan, “Radyo benim hayatımın en vazgeçilmez olgusu. Okuma yazma öğrenmeden radyonun başında durup şarkıları tanıdık. Sonra şiirileri, tiyatroları tanıdık.” diye konuştu.

Radyo alanında düzenlenen ödül törenlerinin radyocular için bir motivasyon kaynağı olduğunu belirten Harun Kolçak ise, “Radyo tabi ki çok güzel bir şey ben çıktığım zaman 1991 yılıydı galiba bir tane televizyon kanalı vardı. Radyolar bizim için çok önemliydi ve büyük destek görmüştüm.” dedi.

YILIN EN İYİ RADYO VE RADYOCULARI

Tiyatro sanatçısı Behzat Uygur’un sunumuyla icra edilen törende, sosyal medya üzerinden yapılan oylamalarla başarılı bulunan kişi ve kurumlara ödülleri takdim edildi.

Yapılan oylamalarla 2016 yılının ulusal radyosu kategorisinde ödülü Kral FM alırken, yılın spor radyosu Radyo Spor oldu. Dijital radyolar arasında ödülü karnaval.com alırken, kültür sanat programı olarak NTV Radyo’da yayınlanan "Makam Farkı" adlı program, ödüle layık görüldü. Yılın kültür sanat programı ödülünü Mehmet Barlas’la program yapan Oğuz Haksever aldı.

Tematik radyo kategorisinde ödül TRT Radyo 1’e verilirken, yılın haber radyosu A Haber Radyo seçildi. Yılın radyo haber spikeri ödülü Radyo 7’den Mehmet Can’a, yılın ulusal radyo programcısı ödülü ise Afrikalı Ali'ye verildi. Yılın ulusal alternatif temalı radyosu ödülünü ise Diyanet Radyo aldı.

TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in elinden ödülü aldıktan sonra kürsüye çıktı. Göka, 15 Temmuz şehitlerini anarak başladığı konuşmada, darbe girişiminde medyanın özel bir kahramanlık sergilediğini dile getirdi. TRT’nin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bir sembol olduğunu kaydeden Göka, radyoların da ayrı bir kahramanlık gerçekleştirdiğini söyledi.