Türk Lezzetleri Lübnan Mutfağı'nda

Yazıcı-dostu sürüm

Ünlü şef Ömür Akkor Karadağ, Macaristan ve Filistin’in ardından Lübnan’da Türk Mutfağı’nı tanıttı.

2019 "Göbeklitepe Yılı" etkinlikleri kapsamında Yunus Emre Enstitüsünün Türk mutfağını dünya kamuoyuna tanıtmak ve Türk mutfağının kültürel ve tarihsel sürecini mutfak profesyonelleri ile birlikte masaya yatırmak için gerçekleştirdiği “Türk Mutfağı” etkinliğinin dördüncü durağı Lübnan oldu.

Türk mutfağı araştırmacısı ve ünlü şef Ömür Akkor’un katıldığı gastronomi etkinliği 08-09 Ekim 2019 tarihlerinde “Buğdayın 12 Bin Yıllık Yolculuğu” ana temasıyla düzenlenen etkinliğin ilk durağı Beyrut oldu.

İlk günkü programda Türk mutfağına ilgi duyan katılımcılarla Beyrut’taki ünlü bir yemek mekânının mutfağa giren şef Ömür Akkor, Türk lezzetlerini kendi elleriyle hazırlarken püf noktalarını da katılımcılara aktardı. Ortak bir tarihî geçmişten beslenen Türk ve Lübnan mutfaklarının birbirine çok benzediklerini belirten Akkor ayrıca, Lübnan yemeklerine olan hayranlığını da dile getirdi. 

Lübnanlı mutfak profesyonelleri ve gastronomi meraklılarının bir araya geldiği ve Akkor'un Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden Ali Nazik, Humus ile birlikte 500 yıllık tarifleriyle Cennet Çamuru ve Helva-i Hâkani'yi katılımcılara ikramı ile sona erdi.

Beyrut’un ardından 9 Ekim'de düenlenen "Türk Mutfağı" etkinliği ile Lübnanlı mutfak profesyonelleri, gastronomi öğrencileri ve Türk mutfağı meraklılarıyla bir araya gelen ünlü şef, Türk lezzetlerini bu defa Trablus'taki katılımcılar ile buluşturdu.

Ömür Akkor, Beyrut ve ardından Trablus'ta düzenlenen bu etkinlik  hakkında, "Türkiye’den samimiyet alışverişinde bulunmaya geldik, kendi mutfağımıza da Lübnan lezzetlerini taşıyabiliriz diye düşünüyorum. Buraya aslında karşılıklı bir kültür alışverişi için geldik." dedi. Ömür Akkor Lübnan mutfağının zenginliğine değinerek, " Mutfak öyle bir taçtır ki bu dünyada toprakların kalmasa bile kralın kafasında tacı durur. Böyle bir benzetme yapılmasının sebebi mutfak öyle bir hükümdarlık tacıdır ki eğer kafana takarsan ülken toprakları olmasa bile bütün dünya senin mutfağını konuşur. Lübnan da tam olarak böyle bir yer."dedi.

Katılımcılar yapılan yemekleri dikkatle takip ederken, not almayı da unutmadılar. Yemekler yapıldıktan sonra tadım için sofrada yerini aldı.

Programa katılan Raniya Bakkar, " Ömür Şef, çok bilgili ve yetenekli. Detaylı bir şekilde yemeğin tarihi ve tarifi bizlere açıkladı, çok özel bilgiler aktardı. Yemeklerin hepsi nefis. Lübnan'da yemeklerimiz çok leziz ve meşhur lakin bu yeni tarifler hem güzel hem de çok lezzetli." diye konuştu. 

Diğer bir katılımcı Rami Abdu da programa katılmak için Lübnan'ın kuzeyinden Akkar-Aydamun'dan bu etkinliğe katılmak için geldiğini belirterek, "Böyle bir tecrübeyi yaşamak mükemmeldi, şefimiz çok başarılıydı kendisini tebrik ediyorum. Yaptığı yemek ve tatlılar çok lezzetliydi. Kendisini sosyal medyadan da takip ediyorum. İleride de bunun gibi birçok etkinliğin yapılması temenni ediyoruz. Türkiye ve Lübnan arasında daha sık bir kültür ve tecrübe paylaşmayı olmasını her zaman isteriz. Türk mutfak kültürünü tanımamızı, daha geniş bilgi sahibi olmamızı ve bu deneyimi yaşama fırsatı sağlayan Yunus Emre Enstitüsüne çok teşekkür ederiz." dedi.

Şef Ömür Akkor'un "Türk Mutfağı" etkinliği ile bir sonraki durağı 21 Ekim'de Londra olacak.