Türkçe ile Sınırları Aşıyoruz

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, salgın döneminde yayına aldığı learnturkish.com sitesi aracılığıyla dünyanın 144 ülkesinden binlerce kişiye ücretsiz bir şekilde Türkçe öğretiyor.

Türkiye’nin son dönemde yapmış olduğu atılımlara paralel bir şekilde Türkçeye olan ilgi de günden güne artıyor. Dizilerde eşsiz Türkiye manzaralarının kullanılması, kültürel/geleneksel unsurlara yer verilmesi, tarihi dönemleri/kişileri içeren konuların işlenmesi ayrıca turizm sektörüne yönelik yapılan reklamlar ve Türkiye’nin sunmuş olduğu eğitim imkânları sayesinde her geçen gün Türkçe öğrenmek isteyen insan sayısı çoğalıyor. Enstitünün salgın döneminde yayına aldığı learnturkish.com sitesi ile dünyanın 144 ülkesinden binlerce kişi ücretsiz olarak Türkçe öğreniyor.

194 ÜLKEDEN 381 BİN KİŞİ TÜRKÇE ÖĞRENİYOR

Türkçe öğrenimine olan bu ilgiyi tek merkezde toplamak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü tarafından learnturkish.com sitesi yayına alındı. Siteye girenlere farklı seçenekler sunulurken öğrenciler “Kendi Kendine Türkçe Öğren” bölümüne girerek bir öğreticiye ihtiyaç duymadan bilgisayar aracılığıyla interaktif bir şekilde Türkçe öğrenebiliyorlar. Enstitü tarafından 2017 yılında hizmete alınan bu sistem üzerinden hâlihazırda dünyanın 194 ülkesinden kayıtlı 381 bin kişi Türkçe öğreniyor.

Bunun yanında learnturkish.com sitesine girenleri karşılayan diğer bir seçenek ise “Çevrim İçi Türkçe Öğren” butonu oluyor. Türkçe öğrenmek isteyenler bu bölüme girerek kayıt oluşturuyor ve Enstitünün ücretsiz çevrim içi Türkçe kursu açmasını bekliyor.

EKİM VE KASIM AYLARINDA 133 ÜLKEDEN 12 BİN KİŞİ KAYIT OLDU

Ekim ve kasım aylarında gelen talepleri değerlendiren Enstitü, 133 ülkeden başvuran 12 bin kişi için açtığı ücretsiz çevrim içi kursların ilk dersini bugün yaptı. Öğrencilerin büyük bölümünün ilk kez Türkçe dersi aldığı ve kendilerinden binlerce kilometre uzaktaki ana dili Türkçe olan bir uzman ile konuşmanın çok büyük bir heyecan yaşattığını dile getirdiler. Tamamen dijital imkânların kullanıldığı derslerde alanında uzman Türk hocalar görev alıyor.

GÜNEY AMERİKA ÜLKELERİNDE TALEP PATLAMASI

Suudi Arabistan, Pakistan, Lübnan, Suriye, Ürdün, Mısır gibi yakın coğrafyalardan Türkçe kursuna kayıt konusunda başı çekerken, Güney Amerika ülkeleri kurslara büyük ilgi gösteriyor. İtalya, İspanya ve Malezya'dan Türkçe kurslarına katılan öğrenci sayısında büyük bir artış yaşanıyor.

Nikaragua, Togo, Brunei gibi haritada bulmakta zorlanacağınız ülkelerden dahi Türkçe kursu talebi gelirken Güney Amerika’dan gelen yoğun ilgi şaşırtmaya devam ediyor. Özellikle Türk dizilerini takip eden Brezilya, Meksika, Arjantin, Şili, Paraguay, Kosta Rika, Guatemala gibi Güney Amerika ülkelerinden adeta talep patlaması yaşanıyor. Bununla birlikte taleplerde Suudi Arabistan, Pakistan, Lübnan, Suriye, Ürdün, Mısır gibi yakın coğrafyalar her zaman olduğu gibi başı çekiyor. Aynı zamanda Enstitü yetkilileri İtalya, İspanya ve Malezya’dan da ciddi sayıda başvuru aldıklarını ifade ediyor. 

Öğrencilerden gelen taleplere göre düzenlenen kurslarda hafta içi, hafta sonu, gündüz ve akşam grupları yer alıyor. Neredeyse bütün saat dilimlerindeki ülkelerden talep olması nedeniyle Enstitü yetkilileri adeta her saat Türkçe öğretiminin devam ettiğini dile getiriyorlar.

 

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...