“Türkçe Yaz Okulu” Öğrencileri Türkiye’yi Keşfe Çıktı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl 8.si gerçekleştirilen “Türkçe Yaz Okulu” için Türkiye’ye gelen yabancı öğrenciler Türkçeyi ve Türk kültürünü yerinde öğreniyor.

2010 yılından bu yana yaklaşık 3 bin 500 öğrencinin misafir edildiği yaz okulu etkinliğinde öğrenciler, Türkçelerini geliştirirken, ülkemizin tarihi ve turistik yerlerini geziyor ve Türk kültürünü yerinde gözlemleme şansına sahip oluyor.

Yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ve Enstitü ile protokolü bulunan üniversitelerin Türkoloji bölümü öğrencilerinden oluşan katılımcıların yanı sıra Türkiye’yi ve Türkçeyi yakından tanımak isteyen pek çok öğrencinin misafir edildiği bu yılki programa 118 ülkeden 1000 öğrenci katılıyor.

Türkiye genelindeki 29 ilde 32 üniversitenin ev sahipliği yaptığı yaz okulu öğrencileri farklı yörelere ait doğal güzellikleri de tanıma fırsatı buluyor.

Denizli’de kar helvası ile serinlediler

Pamukkale Üniversitesi’nde eğitim gören 17 farklı ülkeden 21 öğrenci yarım gün aldıkları Türkçe derslerinin ardından Denizli’nin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfediyor.

Şehir gezisi kapsamında Etnografya Müzesi, Bakırcılar Çarşısı, Kaleiçi gibi tarihi gezilere katılan öğrenciler, leblebi fabrikası ve dokuma atölyelerini ziyaret etti. Yörenin kar helvası gibi kendine has lezzetlerini tatma fırsatı da bulan öğrenciler, katıldıkları yemek atölyelerinde yöresel yemeklerin yapılışını uygulamalı olarak gördüler. Geleneksel Türk oyunları, halk oyunları gibi etkinliklerle zenginleştirilen programlarda, yörenin doğal güzelliklerini doyasıya gezme fırsatı buldular.

Bursa’da sandal keyfi

Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ULUTÖMER’de Türkçe derslerine katılan 22 ülkeden 26 öğrenci oryantasyon sürecinin ardından Bursa’yı keşfe çıktı. Ulucami, Tophane, Kapalı Çarşı, Tarihi Çınar ve Emir Sultan ziyaretlerini kapsayan şehir turunun ardından Gölyazı ve İznik Gölü gibi doğal güzelliklere de şahit olan öğrenciler, yöresel lezzetlerin tadını çıkardı. Mangala turnuvası, geleneksel çocuk oyunları, çini atölyesi gibi etkinliklerle zenginleştirilen program kapsamında Türk mutfağı atölyelerine de katıldılar.

Samsun’da tekne turu

30 ülkeden gelen 31 öğrenci ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde öğleye kadar aldıkları Türkçe derslerinin ardından Samsun ve çevresini keşfe çıktı. Amisos Tepesi’nde deniz bisikleti ve kanolarla gezi programına başlayan öğrenciler tarihî çarşı, Bandırma Vapuru Müzesi ve Kent Müzesi gibi şehir turunun ardından bölgenin en büyüğü olan doğal yaşam parkını da ziyaret etti. Kültürel etkinlikler kapsamında kına gecesi ve düğün törenlerine eşlik ederken yörenin ve çevre illerin doğal güzelliklerine de şahit oldular. Sinop ve Erfelek şelalelerini gezen öğrenciler Samsun’a dönüşlerinde Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu’nda tekne turu yaptılar.  Ebru ve çömlek atölyelerinin yanı sıra sahilde bisiklet turu ve at biniciliği gibi etkinliklere katılan öğrenciler yöresel lezzetlerin tadını çıkarmayı da ihmal etmediler.

#Türkiye’yi Keşfet

Farklı kültür, din, dil ve ırktan 1000 öğrenci, bu yıl 28 ilimizde misafir ediliyor. Ortak dilin Türkçe olduğu yaz okulunda Türkiye’yi gezme ve Türk kültürünü, tarihini daha yakından tanıma amacı taşıyan gençler, 12 Ağustos’a kadar devam edecek program kapsamında  tatlı bir rekabet içinde birbirleri ile yarışıyor.

Hislerini ve biriktirdikleri anıları fotoğraflayarak sosyal medyada paylaşan gençler “Türkiye’yi Keşfet” etiketi ile Türkiye'nin konu edildiği fotoğraf, video ve metin kategorilerinde kıyasıya bir yarışın heyecanını da birlikte yaşıyorlar.