Türkçenin Sesi Radyosu Ankara Palas’ta Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkçenin Sesi Radyosu'nun tanıtım programı 23 Aralık 2015 tarihinde Ankara Palas Devlet Konukevi’nde gerçekleşti. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Türkçenin Sesi Radyosu'nun kurulmasının başlangıçta bir hayal olduğunu belirterek radyonun açılışının "temel amacının Türkçenin öğretimi ve Türkçenin öğretimini destelemek olduğunu söyledi. Türkiye'nin ve Türkçe'nin sesini daha geniş kitlelere ulaştırmak ve dünyada Türkçe öğretimini arttırmak” amacıyla kurulan Türkçenin Sesi Radyosu Tanıtım Programı’nda konuşan Prof. Dr. Hayati Develi, Enstitünün temel amacının bütün dünya halklarıyla, Türkiye’de yeni kültür ve barış köprüleri kurmak olduğunu belirtti. 

Türkiye'nin bütün dünya halklarına sunacak ve onlarla paylaşacak kültürel birikime sahip olduğunu vurgulayan Enstitü Başkanı, "Bunu işlememiz ve daha geniş kitlelere ulaştırmamız gerekiyor. Bunu yapabilmek için önce dilimizi öğreteceğiz. O zaman, dilimizi öğreterek, dilimizi tanıtarak, birçok insana ulaşma, kendimizi anlatma, tanıtma ve yeni dostlar edinme imkânı aramalı ve bulmalıyız" şeklinde konuştu.

Radyonun kuruluşu hakkında da bilgiler veren Enstitü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, herkesin yabancı dil öğreniminde yabancı bir radyoyu dinlemişliği olduğunu ifade ederek "O zaman biz de 'esas amacı Türkçe öğretmek ve Türkçe öğretimine destek olan bir radyo kurabiliriz. Biz sadece Türkçe öğretimini destekleyecek, geliştirecek oraya malzeme sağlayacak bir radyo kurmalıyız. Bunun için de internet ortamından istifade edebilir ve internet radyosu oluşturabiliriz' diye yola çıktık. Başlangıçta bir hayaldi, acaba nasıl yaparız, buna bütçe imkânlarımız yeter mi? Fakat çok şükür bu projeyi 1 yıl içerisinde hayata geçirdik. Şimdi artık 'Türkçenin Sesi' adını verdiğimiz bir radyomuz var. Amacımız kesinlikle TRT'ye rakip olmak değil. Fakat Türkçeyi öğretme konusunda bir ilki başardığımızı düşünüyoruz” diyerek devam etti.

Türkçenin Sesi Radyosu; dünyanın her yerinde Türkçe öğrenmek isteyenlere akıllı telefon ve sosyal medyayı kullanarak kolayca erişebilecekleri, Avrupa Dil Portfolyosu'nda belirlenen standart dil öğretimi sistemine göre hazırlanıyor. 24 saat kesintisiz yayın yapan radyoda, Türkçe'nin temel, orta ve ileri düzey dil seviyelerinde farklı alanlarda programlar yapılıyor. Yabancı dil eğitiminde Türkçenin Sesi Radyosu bu özelliği ile dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Program sonunda, Türkçenin Sesi Radyosu'na katkılarından dolayı bazı kurum ve kuruluşlar için ödül töreni düzenlendi. Türkçenin Sesi Radyosu'na yaptığı içerik katkılarından dolayı ödül alan kurumlar arasında Anadolu Ajansı'da (AA) yer aldı. AA adına törene katılan Kurumsal İletişim Direktörü Esra Kireççi'ye, Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs tarafından bir tablo takdim edildi. Törende konuşan Kireçci, Yunus Emre Enstitüsünü Türkçenin Sesi Radyosunun kuruluşunu tebrik etti.

Karasal ve uydu yayınına da önümüzdeki yıllarda geçilebilecek olan Türkçenin Sesi Radyosu, "http://turkceninsesi.yee.org.tr" adresinden internetin bulunduğu her yerde dinlenebilecek.