Türkiye ve Japonya’nın 100 Yıllık Dostluğuna Mizah Köprüsü

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Mizah ile Bağlanan Türkiye ve Japonya: Meddahlık ve Rakugo Üzerine Sohbet” başlıklı etkinlik, 1 Kasım 2024’te Türk Japon Vakfında gerçekleşti. Japonya Büyükelçiliği, Enstitümüz ve Japonya Tanıtma Vakfı iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, iki ülkenin geleneksel hikâye anlatma sanatları olan meddahlık ve rakugo mizah üzerinden ele alındı.

Büyükelçilerin katılımıyla kültürel birliktelik mesajı

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, T.C. Tokyo Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul’un da bulunduğu ve geniş bir katılımla gerçekleşen etkinliğin açış konuşmasını, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata yaptı.

Büyükelçi Takahiko Katsumata konuşmasında “Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen bu etkinlik sayesinde, iki ülkenin uluslararası kültürel kuruluşları arasındaki iş birliğinin daha da gelişmesini umuyoruz. Etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen Japonya Tanıtma Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Japon Vakfının yetkililerine teşekkürlerimi sunarım” dedi.

Yunus Emre Enstitüsü konuşmasında 2011 yılında kurulan Tokyo Yunus Emre Enstitüsünün kültür sanat faaliyetlerinden bahsederek Tokyo’daki temsilciliklerinin bölgede kurumsal hafızayı yansıtan en önemli örneklerden birisi olduğunu belirtti. Takvim yılı içerisinde tertip edilen münferit kültür sanat faaliyetlerinden ve mega projelerden sadece bir tanesinin bugün Japon dostlar ile beraber gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Usta isimler sahnede performanslarıyla göz doldurdu

Türk ve Japon akademisyenler ve sanatçıların katılımıyla yapılan programda; Prof. Dr. Kimie Oshima ve Doç. Dr. Halit Mızraklı’nın rakugonun nasıl izlenmesi gerektiğine dair anlatımlarının ardından, Shinoharu Tatekawa rakugo performansını sergiledi.

Kenan Olpak’ın meddah gösterisi ile devam eden program, gösterilerin sonunda yapılan sohbet oturumuyla sona erdi.

Sohbet oturumunda, Prof. Dr. Kimie Oshima, rakugonun Japon toplumundaki yerini anlatırken; Prof. Dr. Hatice Aynur, Osmanlı Dönemi'nden günümüze meddahlığın tarihsel gelişimini aktardı. Doç. Dr. Halit Mızraklı ise kendi deneyimleri üzerinden Japonya’daki mizah kültürüne dair anekdotlar paylaştı.

İzleyicilere kültürel bir mizah yolculuğu sunuldu

Etkinlikte meddahlık ve rakugo sanatlarının benzerlik ve farklılıkları ele alınırken, mizahın iki toplumda tarih boyunca nasıl yaşatıldığına dair ilginç detaylar ortaya kondu. Türkiye ve Japonya arasındaki kültürel bağları mizah yoluyla pekiştiren bu özel etkinlik, izleyicilerden büyük ilgi gördü.

Diğer Etkinlikler

İtalya’nın başkenti Roma’da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen “Renk Renk Anadolu Defilesi” yoğun...

Meksika Yunus Emre Enstitüsü tarafından, Meksika’da ilk kez Lale Festivali düzenlendi. Gelen yoğun talep üzerine...

Bangkok Yunus Emre Enstitüsü, Kasım ayında Tayland’da düzenlenen iki önemli festivalde gerçekleştirdiği etkinliklerle...

Bangkok Yunus Emre Enstitüsü, Kasım ayında Tayland’da düzenlenen iki önemli festivalde gerçekleştirdiği etkinliklerle...