“Türkiye’yi Yaşıyorum” ve “Türkçe Yarışıyorum” Birincileri Ödüllerine Kavuştu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu kapsamında düzenlenen “Türkiye’yi Yaşıyorum” ve “Türkçe Yarışıyorum” adlı yarışmaların final programı 25 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Programda konuşan Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Eğitim Müdürü Kerim Sarıgül, Türkçe Yaz Okulu’nun bu yıl yedincisini gerçekleştirdiklerini anlatarak, emeği geçen çalışma arkadaşlarına ve çeşitli ülkelerden gelen yabancı öğrencilere teşekkür etti.

Sarıgül, Türkçe eğitimi için gelen öğrencileri artık Türkiyeli saydığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Sizler artık hem Kahireli hem İstanbullusunuz. Hem Tiflislisiniz hem de Sakaryalısınız. Sizler Türkiyelisiniz. Sizler bize çeşitli vesilelerle teşekkür ediyorsunuz ama asıl teşekkür edilmesi gereken sizlersiniz. Bazen programımız yorucu oldu ama Türkiye'ye büyük umutlarla geldiniz ve biz tekrar gelmenizi umut ediyoruz. Eğer bunu başarabilmişsek bize ne mutlu. Bizim amacımız 2023 yılında 2 bin 23 öğrenciyi ülkemize getirmek. Bunu başaracağız."

 

“Türkiye’yi Yaşıyorum” ile sosyal medyada yeteneklerini konuşturdular

 

Fotoğraf, video ve metin olmak üzere üç dalda yarışan Türkçe Yaz Okulu misafiri 540 yabancı öğrenci, #TürkiyeyiYaşıyorum etiketi ile sosyal medyada yeteneklerini konuşturdular.

Yunus Emre Enstitüsünün Facebook, Twitter ve Instagram sosyal medya hesapları üzerinden çevrimiçi olarak düzenlenen fotoğraf, video ve metin yarışmasının amacı Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu öğrencilerini Türk kültürü, sanatı, tarihi ve dili hakkındaki deneyimlerini paylaşmalarına teşvik etmek; Türkiye’nin doğal, tarihi, kültürel güzelliklerinin tanıtımını sağlamak; görsel ve yazınsal sanatlara katkıda bulunmak ve Enstitünün kültürel çeşitliliğini temel alarak kamuoyu nezdinde faaliyetleri hakkında farkındalık oluşturmaktı.

Türkçe Yaz Okulu kapsamında düzenlenen eğitimler, geziler, şenlikler, festivaller, yarışmalar gibi sosyal faaliyetler, gastronomi, kültürel miras, tarihî yapıtlar, Türk el sanatları, Türkiye’nin doğal güzellikleri, kısacası Türkiye’ye dair öğrencilerin gözüne yansıyan her ayrıntı yarışmanın konusunu oluşturdu.

Programda 540 yabancı öğrenciden fotoğraf, video ve metin dallarında birinci olan isimler açıklandı. Buna göre fotoğraf dalında Mısırlı Nora Ahmed, video dalında Avusturya’dan El Haj-Moustafa Mouhamad, metin dalında ise Ürdünlü Beşair Razmeh birinciliğe layık görülerek ödüllerine kavuştular.

 

“Türkçe Yarışıyorum” final heyecanı

Gecenin heyecanlı anlarının yaşandığı etkinliklerden biri de Türkçenin Sesi Radyosu’nun düzenlediği Türkçe Yarışıyorum’un finali oldu. Samsun, Denizli, İzmir, Çanakkale, Bursa, Sakarya, Kocaeli ve Edirne şehirlerinde Kültür Geceleri kapsamında gerçekleştirilen Türkçe Yarışıyorum etkinliğinde Türkiye’nin kültürüne, sanatına, tarihine, edebiyatına ve Türkçe dilbilgisine dair kendilerine yöneltilen sorulara en çok doğru cevabı verip birinci olan öğrenciler İstanbul’un kalbi Sultanahmet Meydanı’nda finale çıkmak için ter dökmüşlerdi.

Türkçe Yarışıyorum’un birincisi ise Türkçe Yaz Okulu’nun final programında belli oldu. Macaristan’dan Peter Farkas, İran’dan Fatemeh Rafiei, Filistin’den Mohammad Barakat, Hindistan’dan Mohammad Yasir ve Gürcistan’dan Elnara Mamedova’nın birincilik için yarıştığı Türkçe Yarışıyorum’un finalinde her şehirde olduğu gibi tatlı bir rekabet yaşandı. İstanbul’un tarihine dair soruların da yöneltildiği yarışmada birinciliği 10 sorudan 8’ine doğru cevap veren Filistinli Mohammad Barakat kazandı. Tüm öğrencilerin alkışladığı Mohammad Barakat, Türkiye’de hiç unutmayacağı çok güzel bir ay geçirdiğini, pek çok farklı ülkeden yeni dostlar edindiğini ve Türkiye’yi evi gibi gördüğünü belirtti. Tüm finalistlere ödüllerin dağıtıldığı Türkçe Yarışıyorum, birinci Muhammad Barakat’e ödülünü Türkçe Eğitim Merkezi Müdürü Kerim Sarıgül’ün takdim etmesiyle son buldu.