Uluslararası Türkologlara “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı” Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ve Hacettepe Üniversitesi iş birliğiyle, uluslararası Türkologlara yönelik düzenlenen “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı” Hacettepe Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (HÜ TÖMER) başladı.

Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında yurt dışındaki eğitmen ihtiyacına binaen, kendi ülkelerinde veya Türkiye’de eğitim görmüş yabancı uyruklu Türkologların bu alanda deneyim kazanması ve donanımlarının artırılması amacıyla hazırlanan program 17 Temmuz – 11 Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Programa 16 ülkeden 33 eğitimci katılıyor.

Programın açılış töreni, 17 Temmuz 2017 Pazartesi günü Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Haluk Özen ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in katılımlarıyla yapıldı. Programın açış konuşmasında Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Haluk Özen Hacettepe Üniversitesinin uluslararası Türkologlara yönelik düzenlenen “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı”na ilk kez ev sahipliği yaptığını belirterek bu iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yapılan eğitim programının öneminden ve Türkçe Yaz Okulu Programı başta olmak üzere Yunus Emre Enstitüsü ile Hacettepe Üniversitesinin Türkçe öğretimi alanındaki iş birliklerinden bahseden Özen, Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesi alanında çalışan Türkologlara önemli görevler düştüğünü söyleyerek katılımcılara teşekkür etti. 

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş de konuşmasında, Türkçe öğretimi alanındaki çalışmalardan bahsederek Enstitünün Türkiye’nin tanıtılmasında ve Türkçenin yaygınlaştırılmasında uluslararası alanda önemli bir rol oynadığını söyledi. Bu alanda çeşitli kurumlarla iş birlikleri yapıldığını belirten Ateş, Türkçe Yaz Okulu kapsamında 140 Türkoloji öğrencisinden oluşan grubun Hacettepe Üniversitesiyle birlikte ağırlanacağından bahsederek Üniversiteyle ortak çalışmaların devam edeceğini ifade etti. Prof. Dr. Şeref ATEŞ, konuşmasının sonunda, farklı ülkelerden gelen ve Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesi alanında kendilerini geliştirmeye gayret eden katılımcılara teşekkür ederek başarılar diledi.

Törende bir konuşma yapan HÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Nazmiye Topçu Tecelli de program ve çalışmalar hakkında bilgi vererek katılımcılara başarılar diledi.

Açılış töreni konuşmaların ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’e makamında ziyaret

Bir aylık program süresince alanında uzman eğitimcilerin tecrübelerinden faydalanacak olan uluslararası Türkologlar, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’i makamında ziyaret etti.  

Enstitünün ek hizmet binasında gerçekleştirilen ziyarette Prof. Dr. Ateş bu programın ülkelerinde görev yapacak olan Türkologlar için çok verimli olacağını kaydederek hepsine başarılar diledi.

Ülkelerindeki Türkoloji bölümleri ve iş imkanları hakkında konuşan okutman adayları, böyle faydalı bir program organize eden Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür ettiler.

Programa yurt dışındaki Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri tarafından belirlenen Türkologlar, yurt dışında Yunus Emre Enstitüsü tarafından desteklenen Türkoloji bölümlerinden öğretmen adayları ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının Türk dili bursuyla Türkiye’de Türkçe Öğretmenliği veya Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde yüksek lisans ve doktora yapan Türkologlar katılıyor. Mısır, Cezayir, Makedonya, Bosna-Hersek, Kosova, Sırbistan, Arnavutluk, Avusturya, Irak, İran, Sudan, Azerbaycan, Gürcistan, Afganistan, KKTC ve Suriye uyruklu katılımcılar 4 hafta boyunca teorik ve pratik alanda eğitim alacak ve çeşitli kültürel etkinliklere katılacaklar. Alan uzmanı eğitimci ve akademisyenlerin vereceği seminerlere ek olarak Hacettepe Üniversitesi HÜ TÖMER’de staj yapacak; bu staj kapsamında, Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu kapsamında Türkiye’de bulunan Türkoloji Yaz Okulu grubu öğrencilerine verilecek Türkçe derslerini takip edecekler. 11 Ağustos 2017 tarihinde sona erecek eğitim programının ardından katılımcılar 20 Ağustos 2017 tarihine kadar 2017 Yaz Okulu kapsamında Ankara ve İstanbul gezi programlarına dâhil olacaklar.

Program kapsamında aşağıdaki başlıklarda seminerler ve atölye çalışmaları yapılacaktır:

Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni ve Türkçe Öğretimi, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde İlk Ders Uygulaması, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Oyunlar, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Sınıf İçi İlişkiler, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Kültürel Öğelerin Kullanımı ve Kültürler Arası Etkileşim, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Metin Seçimi, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Genel ve Temel Teknikler, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Yaratıcı Drama Tekniği, Türkçenin Çocuklara Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Uygulama Örnekleri ve Başarıyı Değerlendirme Usulleri, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Dil Bilgisi Öğretiminin Esasları Atölye Çalışmaları, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Kuram ve Yaklaşımlar ve Bütünleşik Yaklaşımla dil Öğretimi ve Uygulamaları, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Web 2.0 Uygulamaları ve Teknolojinin Etkin Kullanımı, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Materyal Seçme, Hazırlama, Kullanma ve Hedef Kitleye Uyarlama, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Yazılı Anlatım Uygulamaları, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Sınav Hazırlama Ölçütleri ve Atölye Çalışması, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Dinleme, Okuma, Konuşma ve Yazma Becerilerinin Geliştirilmesi ve Sınıf İçi Etkinlikler, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Kelime Öğretimi.

Katılımcıların seminer ve uygulama sınavlarının değerlendirilmesinin ardından başarılı olan adaylara 11 Ağustos 2017 tarihinde yapılacak kapanış programında sertifikaları takdim edilecek.

Yunus Emre Enstitüsü “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi” alanında uzman eğitimciler yetiştirmek amacıyla, bu alanda tecrübe sahibi kurumlarla iş birliği yaparak düzenlediği sertifika programlarıyla 2009 yılından bu yana 1.000’e yakın eğitimciye eğitim verdi. 36’ncısı düzenlenen bu program aynı zamanda, anadili Türkçe olmayan, yabancı uyruklu Türkologlara yönelik gerçekleştirilen 5. Program olma özelliğini taşıyor.