Ünlü Oyuncular Londra’da Türk Dizilerini Konuştu

Yazıcı-dostu sürüm

Londra 2. “Türk Filmleri Haftası”, Londra’nın merkezindeki tarihi Regent Street Sineması’nda, Türk sinemasının ödüllü filmlerini izleyicilerle buluşturuyor.  

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla Yunus Emre Enstitüsü tarafından ilki Aralık 2018’de gerçekleştirilen film haftası, 24-30 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Bu yıl vizyona giren ödüllü Türk filmlerinin sinemaseverlerin beğenisine sunulduğu etkinlikte 11 uzun metrajlı film, kısa filmler, belgeseller ve söyleşilere yer veriliyor.

Açılışı 22 Mart 2019 tarihinde Regent Street Sinema’da Can Ulkay’ın yönetmenliğini yaptığı Türk İşi Dondurma filminin Avrupa Lansmanı ile gerçekleşen film haftası, izleyicilerin yanı sıra sektör temsilcileri ve basın mensuplarını da yönetmen, yapımcı ve oyuncularla bir araya getiriyor.

Etkinlik kapsamında Türk dizilerinin konuşulduğu ilk söyleşi programı, 25 Nisan akşamı SOAS Üniversitesinde düzenlendi. Yeşilçam’ın usta oyuncusu Perihan Savaş, genç oyuncu Emre Kızılırmak, Diriliş Ertuğrul’un Halime Sultan karakterini canlandıran Esra Bilgiç Töre ile birlikte İngiliz televizyoncu ve gazeteci Lauren Booth’un yer aldığı panel, SOAS Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. İdil Osman yönetiminde gerçekleşti.

İdil Osman’ın sanatçılardan Türk dizilerinin artan popülerliğini değerlendirmelerini isteyerek başlattığı panelde Perihan Savaş, kültürümüzün ancak sanatla anlatabileceğini vurgulayarak dizilerin Türk aile ve mahalle kültürünü göstermedeki başarısından bahsetti. Daha çok insana ulaşmak adına dizilerin önemli olduğunu ancak izleyicilerin nezdinde sinema oyuncularının daha kalıcı olduğunu ifade eden Savaş, kendisinin de yakında sinemaya dönüş yapacağı müjdesini verdi.

Bilgiç Töre’nin, dizilerdeki samimiyetin ve gerçekliğin izleyiciye geçme başarısı olarak yorumladığı popülerlik nedenini Kızılırmak, Türkiye’deki sinema endüstrisinde yaşanan ilerlemeler ve teknolojik gelişmeler olarak açıkladı. Dizilerin getirdiği ünü yeni işler için değerlendireceğini belirten Kızılırmak, hayranlarına yakın zamanda yapımcı olarak yeni projeler hayata geçireceğinin haberini de verdi. Bilgiç Töre de Diriliş Ertuğrul dizisindeki dört yıllık deneyiminin ona çok şey kazandırdığını ve oyunculuk üzerine eğitim almaya devam ettiğini söyledi. Dizide en çok neleri özlediği sorusuna ise ata binmek, dönem kıyafetlerini giyinmek ve dönem ile ilgili araştırmalar yapmak olarak cevap verdi. 

Dizilerin getirdiği popülaritenin sanatçıların kariyerleri üzerinde etkisi ve bazı dizilerin diğerlerine göre daha fazla rağbet görmesinin nedenleri üzerine düşüncelerini paylaşan oyunculara esprili yorumlarıyla Lauren Booth eşlik etti. Diriliş Ertuğrul dizisini çok beğendiğini dile getiren Booth, Türk televizyonun her geçen gün kaydettiği ilerlemeden heyecan duyduğunu belirtti. 

Söyleşi programı sanatçıların, diziler ve oyuncular hakkında izleyicilerin merak ettikleri soruları cevaplamaları ile son buldu.