Üsküp'te "Osmanlı Rumeli'sinden Günümüze Gönül Mirası" Paneli

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Okçular Vakfı ve Uluslararası Balkan Üniversitesinin organizasyonuyla "Osmanlı Rumelisi'nden Günümüze Gönül Mirası" konulu panel düzenlendi. 21 Aralık’ta gerçekleşen panele TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da katıldı.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Okçular Vakfı ve Uluslararası Balkan Üniversitesinin (IBU) organizasyonuyla, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı günü vesilesi ile "Osmanlı Rumelisi'nden Günümüze Gönül Mirası" konulu bir panel düzenlendi. Panel, IBU Konferans Salonunda TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un katılımlarıyla gerçekleşti.

Panelde, IBU Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem, IBU Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Ademoski, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Ali Yıldız, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat ve TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un selamlama konuşmaları yer aldı.

Etkinliğe YEE’den proje uzmanlarının yanı sıra Londra, Roma, Viyana, Bükreş, Saraybosna ve Priştine Yunus Emre Türk Kültürü Merkezi (YETKM) müdürleri de katkı sağladı.

TÜRK KÜLTÜRÜ TÜM CANLILIĞIYLA BALKANLAR'DA 

Prof. Dr. Şentop, “Soğuk Savaş” yıllarında devletler ve milletlerin sadece sınır çizgileriyle değil, zihinlerde de ayrıldığını ve milletleri birbirine yabancılaştıran bu süreçte gönüller arasındaki mesafelerin de açıldığına dikkati çekti. Yüzlerce yıl aşinası oldukları Balkanlar ile de irtibatlarının büyük ölçüde koptuğunu belirten Mustafa Şentop, insanlığın üzerine kabus gibi çöken bu dönemin toplumların hafızasında körleşmeye yol açtığını kaydetti. Türk şiirinin en önemli isimlerinden Yahya Kemal’in de Üsküp’ün bir armağanı olduğunun altını çizen Şentop, şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul ve Edirne’den sonra Osmanlı’nın izlerinin bütün sadeliği ve zarafetiyle Rumeli’de olduğu görülür. Şu an bulunduğumuz Üsküp’te gezerken şadırvan sohbeti yapabilir, bedestenlerde alışveriş yapabilir, Vardar Nehri kıyısında oturup Taşköprü’den gelip geçenleri seyredebilir, hemen yanındaki Davut Paşa Hamamı’nı görebilirsiniz. Sokaklarda ana dilimizle sohbet edebilir, konuştuğunuz insanlarda kendimizden derin ve birçok iz bulabilirsiniz. Bütün bunları Ohrid’de, Manastır’da, Kalkandelen’de, Saraybosna’da, Mostar’da, İşkodra’da, Berat’ta, Prizren’de, Yanya’da, İskeçe’de, Gümülcine’de, Selanik’te görebilirsiniz. Bizim bu toprakları sevmemizin sebebi işte budur. O yüzden Türklerin yurt dışı turlarla en fazla gezdikleri ülkeler Balkan ülkeleridir. Buralara geldiklerinde Beypazarı, Safranbolu, Taraklı, Akyazı gibi kadim şehirlerimizde ne görüyor, ne hissediyorlarsa aynısını bu topraklarda, bu coğrafyada görürler. Bu sebeple buralara gelen kardeşlerimiz kendilerini memleketlerinde hissederler.”

KUZEY MAKEDONYA ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI MURAT: 700 YILLIK MEDENİYETİN BEKÇİLERİYİZ

Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat

Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat ise ülkesindeki Türklerin en yapıcı milletlerden biri olduğunu vurgulayarak, “Türkiye ve Kuzey Makedonya ilişkilerinde ana unsur buradaki soydaşlardır. Biz bugün Rumeli’de altı devlette yaşıyoruz. Her yerde yapıcı unsur olduk ve asırlarca büyüklerimizin getirdiği gönül köprülerini bugün Üsküp’te de biz yapıyoruz. Kuzey Makedonya-Türkiye ilişkilerinde biz yıllarca beklemiştik ana devletimizi. Bu son 10 yılda bunu aldık ve artık Ankara’nın ajandasında biz de varız, soydaşlar var. Çünkü biz burada 700 yıllık bir medeniyetin bekçileriyiz.” ifadelerini kullandı.

ANADOLU VE RUMELİ BİRBİRİNİ MAYALIYOR

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız da her yıl fetihleri anlamak ve fatihleri anmak için toplantılar düzenlediklerini belirterek, bugün de medeniyet mirasının Rumeli’deki duruşunu bir sohbet konusu yaptıklarını aktardı.

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız

Ecdadın Balkanlar’da başta sevgi ve muhabbeti mayaladığını kaydeden Yıldız, “Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum yeri bu topraklar. İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un doğum yeri bu topraklar. Yine bizim ruh dünyamızı, gönül dünyamızı, medeniyet yürüyüşümüzü en güzel cümlelerle kelimelerle ifade eden Yahya Kemal Beyatlı bu toprakların çocuğu. Hep birlikte Anadolu’nun Rumeli’yi mayalaması gibi Rumeli’nin de Anadolu’yu mayalamasına şahit olduk.” diye konuştu.

İBU Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Ademovski ise Kuzey Makedonya’da yaşayan Türkleri bu kutlu bayramda hem de küresel salgın döneminde yalnız bırakmadığı için Şentop ve beraberindeki heyete teşekkür etti.

IBU Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Ademovski (solda) ve IBU Rektörü Mehmet Dursun Erdem

IBU Rektörü Mehmet Dursun Erdem de üniversitenin kurulduğundan beri bu gibi sosyal faaliyetleri organize etme noktasında her zaman öncü bir rol oynadığını kaydederek, bugün geldikleri noktada IBU’nun ülkedeki en kaliteli üniversite olarak ön plana çıktığını söyledi.

Okçular Vakfı İmam Hatibi Hasan Yayla’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programa, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, bakanlar, milletvekilleri ve diğer davetliler katıldı.

Program selamlama konuşmalarının ardından IBU Rektör Yrd. Prof. Dr. Şener Bilali ve Tarihçi Barış Can'ın söz almalarıyla sona erdi.

 

 

Diğer Etkinlikler

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...