Ustadan Çırağa Projesi İstanbul’da

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün Halkbank’ın desteğiyle sürdürdüğü Ustadan Çırağa Projesi kapsamında 2 yıldır Balkanlar’da devam eden Geleneksel Türk El Sanatları kursları İstanbul’da bir eğitim programıyla sona eriyor. Kursiyerler 3-13 Aralık tarihleri arasında yoğunlaştırılmış eğitim programına katılmanın yanı sıra İstanbul’daki ustaları ve sanat merkezlerini ziyaret edecekler. 14 Aralık’ta ise kursiyerlerin iki yıllık emeklerinin yer alacağı Ustadan Çırağa sergisi ile projenin kapanış programı gerçekleşecek.

Ustalar İstanbul’da buluşuyor

Balkanlar’da 10 farklı şehirde 9 farklı sanat dalında 2 yıldır devam eden kurslarda yaklaşık 2000 kursiyer eğitim aldı. Türkiye’den giden ustalardan aldıkları eğitimle alanlarında çok önemli kazanımlar elde eden kursiyerler arasından seçilen usta adayları son olarak İstanbul’da buluşuyor.

Eğitim programı başladı

Her gün öğleden önce Balkanlar’da kendilerine sanatları öğreten ustalarıyla uygulama atölyelerine devam edecek olan kursiyerler öğleden sonraları farklı ustaların atölyelerini, sanat merkezlerini, müzeleri ve İstanbul’un önemli kültürel yerlerini gezme fırsatı bulacaklar.

Programda usta adayları Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Kandilli Geleneksel Sanatlar Fakültesinde ustalarıyla birlikte ebru, hat, ahşap oyma, simsırma, telkırma, telkâri ve kazaziye alanlarında ileri seviyede uygulama yapma imkânı bulacaklar.

Ayrıca, Alpaslan Babaoğlu, Hüseyin Kutlu, Semih İrteş, Hüsamettin Yivlik gibi alanlarının en önemli üstadlarını atölyelerinde ziyaret edip sanatlar hakkında onlardan da bilgi alabilecekler.

Sanat eğitimi verilen ve nadide sanat eserlerinin bulunduğu merkez ve müzeleri de ziyaret edecek olan usta adayları, İstanbul’un önemli kültürel mekânlarını da program boyunca gezecekler.

Proje kapanış programı ile son buluyor

2 yıllık eğitim serüveninin anlatıldığı Ustadan Çırağa belgeselinin galasının yapılacağı ve kursiyerlerin emeklerinin sergileneceği final programı ise 14 Aralık Pazartesi günü Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek.

Halkbank Genel Müdürü ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanının katılımıyla gerçekleştirilecek programda Ustadan Çırağa Belgesel gösterimi, uygulamalı olarak sanatların tanıtılacağı, kursiyerlere ait eserlerin yer aldığı sergi açılışı ve müzik dinletisi ve sertifika/ödül töreni olacaktır.