“Ustadan Çırağa” Projesi İstanbul'daki Kapanış Gecesi ile Sona Erdi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün Halkbank’ın desteğiyle sürdürdüğü Ustadan Çırağa Projesi kapsamında 2 yıldır Balkanlar’da devam eden Geleneksel Türk El Sanatları kursları İstanbul’da düzenlenen bir eğitim programının akabinde Kapanış Gecesi ile sona erdi. Kursiyerler 3-13 Aralık tarihleri arasında yoğunlaştırılmış eğitim programına katıldılar ve İstanbul’daki ustaları ve sanat merkezlerini ziyaret ettiler. 10 günlük eğitim programının ardından 14 Aralık Pazartesi günü Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde kapanış programı gerçekleşti. 2 yıllık eğitim serüveninin anlatıldığı Ustadan Çırağa belgeselinin galasının yapıldığı final programında ayrıca kursiyerlerin el emeği göz nuru eserleri de sergilendi.

Ustadan Çırağa Projesi kapsamında Balkanlar’da 10 farklı şehirde 9 farklı sanat dalında 2 yıldır devam eden kurslarda yaklaşık 2000 kursiyer eğitim aldı. Proje kapsamında 2013’ten bu yana Türkiye’den sanatlarının inceliklerini aktarmak üzere Balkanlar’a giden ustalar Osman Nergiz, Sabahat Endam, Sevinç Naldöğen Kök, Zafer Kıyıcı, Gözde Kıyıcı, Abdulvahap Ertekin, Mehlika Çakan, Hüsnü Ünlü, Hasan Tabakoğlu, Şengül Karaağaçlı, Zekiye Doğar, Balkanlar’da yeni usta adayları yetiştirdiler.

Türkiye’den giden ustalardan aldıkları eğitimle alanlarında çok önemli kazanımlar elde eden kursiyerlerimiz arasından seçilen usta adayları İstanbul’da buluştu. Programda katılımcılar Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Kandilli Geleneksel Sanatlar Fakültesinde ustalarıyla birlikte ebru, hat, ahşap oyma, simsırma, telkırma, telkâri ve kazaziye alanlarında ileri seviyede uygulama yapma imkânı buldular.

Usta adayları ayrıca, program boyunca İstanbul’da yaşayan alanların en önemli ustalarını ve sanatların incelikleriyle uygulandığı sanat merkezlerini ziyaret ettiler.

Usta adayları ayrıca, İstanbul’da yaşayan üstadları ve eğitimini aldıkları sanatların incelikleriyle uygulandığı sanat merkezlerini ziyaret ettiler.

Alpaslan Babaoğlu, Hüseyin Kutlu, Semih İrteş, Şehmus Okur, Hüsamettin Yivlik, Sacit Açıkgözoğlu, Fatih Yeşil, Nurten Coşkun, Şaduman Birsel gibi (geleneksel sanatlarda alanlarının en önemli isimlerinden olan ustaları ziyaret edip) sanatlar hakkında onlardan da bilgi aldılar ve birlikte uygulama yapma imkânı buldular. Sanat eğitimi verilen ve nadide sanat eserlerinin bulunduğu merkez ve müzeleri de ziyaret eden usta adayları, İstanbul’un önemli kültürel mekânlarını da gezdiler.

İstanbul’da 3 Aralık’ta başlayan eğitim programının açılışında Ayasofya Sıbyan Mektebinde usta adaylarıyla buluşan Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref ATEŞ, sanatın tüm milletler ve inançlar için öneminden bahsederek insanın sanat yoluyla mükemmeli ve güzeli hedeflediğini; mükemmele ulaşma yolunda önemli olanın ise yaratıcıya karşı acziyetimizi fark etmek olduğunu söyledi. Ateş, İranlıların insanın hata yapabildiğini ve Allah’a karşı aciz olduğunu hatırlatmak için dokudukları en güzel halılarda bir hata bıraktıklarından bahsetti. Projede eğitim alıp ustalaşma yolunda ilerleyen kursiyerlere “ileride kendi ülkenizde sizler usta olarak bu sanatları sürdüreceksiniz, sizler çıraklıktan ustalığa terfi ediyorsunuz.” diye seslendi.

Programın son atölye çalışmasında usta adaylarını ziyaret eden Enstitü Başkan Yardımcısı Dr. Ebubekir Ceylan ise Halkbank’ın desteğiyle iki yıldır sürdürülen bu projenin en önemli ayağına gelindiğini söyleyerek yeni usta adaylarını ve çalışmalarını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Bu sanatların yaygınlaşması ve yeniden canlanması için sağlanan katkının Yunus Emre Enstitüsü için çok anlamlı olduğunu ifade eden Ceylan, yeni usta adaylarına başarılar diledi.

10 günlük uygulama atölyeleri için Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin tüm imkânlarını usta adaylarına sunan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı atölye çalışmalarının son gününde usta adaylarına Geleneksel Sanatlar Felsefesi hakkında bir seminer verdi.

İstanbul’daki eğitim programı boyunca ziyaret edilen önemli sanat merkezi ziyaretleri arasında Klasik Türk Sanatları Vakfı, Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Kandilli Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Bilim Sanat Kültür ve Eğitim Derneği, Mihrabat Kültür Sanat Bahçesi, İstanbul Tasarım Merkezi, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi yer aldı.

Sanat merkezlerinin yanında Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Kapalıçarşı, Eyüp, Çamlıca, Beyoğlu gezileriyle İstanbul’un önemli kültürel ve tarihî eserlerini gören kursiyerler yoğun bir programın sonunda sanatlarını icra etmek üzere ülkelerine dönüyorlar.

Proje kapanış programı Üsküdar’da

Ustadan Çırağa projesinin kapanış programı 14 Aralık Pazartesi günü Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde gerçekleşti. 2 yıllık eğitim serüveninin anlatıldığı Ustadan Çırağa belgeselinin galasının yapılacağı final programında ayrıca kursiyerlerin el emeği göz nuru eserleri de sergilendi.

Halkbank Genel Müdürü ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanının katılımıyla Ustadan Çırağa Belgeseli gösterimi, uygulamalı olarak sanatların tanıtımları, kursiyerlere ait eserlerin yer aldığı sergi açılışı ve sertifika töreni gerçekleşti. Programda ayrıca Mühür Sanat Türk Müziği Topluluğu tarafından bir müzik ziyafeti sunuldu.