Varazdin’de Tarihi Müzik Okulunda Geleneksel Türk Sazları İçin Uzmanlık Dersi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Geleneksel Türk sazlarını Hırvatistan’da müzikseverler ile buluşturdu.

Zagreb Yunus Emre Enstitüsü, Varazdin Barok Festival ve Hırvatistan’ın en önemli eğitim kurumlarından olan Varazdin Müzik Okulu iş birliğinde Hırvatistan’da 11-15 Nisan 2022 tarihleri arasında uzmanlık dersleri (master class) verdi. Program kapsamında Anadolu müziğinin önemli örneklerini oluşturulan türkülerin seslendirildiği bir dinleti gerçekleştirildi.

Varazdin şehrinde 1826 yılında kurulan tarihi müzik okulunda gerçekleştirilen master class derslerinde Hırvat müzik öğrencileri ve okulda eğitim veren öğretmenler geleneksel Türk enstrümanları kopuz, bağlama, cura, cümbüş ve perdesiz gitarı yakından tanıma imkânı buldu.

ENGİN TOPUZKANAMIŞTAN MASTER CLASS DERSİ

Dersler kopuz, bağlama ve sanatçı Erkan Oğur tarafından geliştirilmiş Oğur sazı yapımı konusunda uzman olan Müzisyen Engin Topuzkanamış tarafından uygulamalı olarak verildi. Aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesi Dr. öğretim üyesi olarak görev yapan Engin Topuzkanamış, kendi atölyesinde ürettiği kopuz, Oğur sazı, cümbüş, perdesiz gitar ve cura yapımına dair deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Hırvat öğrenci ve öğretmenler de ilk kez geleneksel Türk sazlarını çalma imkânına sahip oldu.

“MÜZİĞİN KÜLTÜRLER ARASI BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜNÜ GÖRÜYORUZ”

Engin Topuzkanamış ders sırasında yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:

‘’İki ülke kültürünün birbirini tanıtması ve kültürel ilişkilerin yakınlaşması adına Türk müziğini ve Türk müziği sazlarını Hırvatistan’da tanıtma imkânı bulduk. Varazdin Müzik Okulunda hem masterclass dersleri hem de konser icralarımız oldu. Ardından Rijeka şehrinde tarihi Çağdaş Sanatlar Müzesinde bir konser icrası daha gerçekleştirdik. Bu vesileyle, Orta Asya Türk coğrafyasından Avrupa’ya kadar uzanmış olan saz kültürünü ve müziğin kültürler arası birleştirici gücünü bir kez daha Hırvatistan’da görmekten çok mutlu oldum’’

İki ülkenin müzik kültürünü içeren projeler yapılmasını umduğunu belirten Varazdin Müzik Okulu Müdürü Davor Mataçiç ise şöyle konuştu:

‘’Öğrenci ve öğretmenlerimiz ilk defa Türk enstrümanlarını çalma imkânı buldu. Önümüzdeki dönemde iş birliğine devam etmeliyiz ve Hırvat enstrümanlarını da Türkiye’de tanıtmalıyız’’ ifadelerini kullandı.

Türk ve Hırvat müzik kültürleri arasındaki ortaklıklara değinen Zagreb Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Fuat Korkmaz ise ‘’Hırvatistan’da birçok müzik okulu ile geçmişten bu yana müzik alanında iyi ilişkilerin tesis edildiğini hatırlatarak, özellikle Hırvat kültüründe var olan Tanbura gibi enstrümanların Türk müzik kültürüne çok yakın olduğunu ifade ederek, ortaklıklarımızı zenginliğe çevirmeliyiz’’ dedi.

"ANADOLU’NUN TÜRKÜLERİ" KONSERİ GÖNÜLLERDE TAHT KURDU

Yunus Emre Enstitüsü, Varazdin Barok Festival, Varazdin Müzik Okulu ve Rijeka Hırvat Türk Derneği iş birliğinde düzenlenen ‘’Anadolu’nun Türkleri’’ konserlerinde müzisyen Engin Topuzkanamış, bestelenmiş Yunus Emre şiirlerini; Mecnunum "Leylayı Gördüm", "Nevruziye", "Yavuz Geliyor Yavuz", "Bülbülüm Altın Kafeste", Zeybek türküleri ve daha birçok eseri Hırvat müzikseverler için seslendirdi.

 

Diğer Etkinlikler

Tunus’ta her yıl Tunus Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlenen Bab el-Bahr Ramazan Geceleri Festivaline katılan...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 25 Mart 2024 tarihinde St. Mary's Islington'da bir kez daha unutulmaz bir akşam düzenledi...

Bosna Hersek'in Mostar şehrinde bulunan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) kültür merkezinde 27 Mart 2024...

İran'da Tahran Yunus Emre Enstitüsü Çocuk Korosu, 14 Mart 2024 tarihinde Nevruz Bayramı dolayısıyla bir konser verdi...