Viyana Musiki Akşamları

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsünün üçüncüsünü düzenlediği "Musiki Akşamları" programı 31 Ekim 2015 tarihinde Enstitünün konferans salonunda gerçekleşti. Her ay Türk Musikisinin nadide örneklerinin sergilendiği sohbetli konser formatındaki program, izleyicilerden ilgi görürken; programda, Türk müziğinden seçilen dört sözlü eserin güfteleri, eser ve bestekarları hakkında bilgi verildi ve saz eserleriyle birlikte icra edildi. On iki sazendenin ney, ud, kanun, tanbur, kudüm ve bendirle eşlik ettiği programda Kültür Sanat Koordinatörü Halil İbrahim Doğan eserlerini seslendirdi.

Enstitü Müdürü Mevlüt Bulut programla ilgili yaptığı açıklamada, Türk kültürü ve sanatının en iyi örneklerini sunmaya çalıştıklarını belirterek, müziğin evrensel dilini kullanarak birbirine dönük olan kültürlerin kaynaşmasını hedeflediklerini ifade etti. Bulut, "Musiki akşamları programımız, Viyana halkının Türk kültürünü ve Türkiye'yi yakından tanıması ve iki ülkeyi daha da yakınlaştırmak adına önemli bir etkinliktir" dedi.

Programın segah makamı bölümünde, Neyzen Yusuf Paşa'nın "Segah Peşrevi", Ahmet Rasim Bey'in "Benim sen nemsin ey dilber" ve Sadettin Kaynak'ın "İncecikten bir kar yağar'' şarkısı yer alırken hicaz makamı bölümünde ise Veli Dede'nin "Hicaz Peşrevi", Medeni Aziz Efendi'nin "Kendine niçin emsal ararsın", Dede Efendi'nin "Ey büt-i nev eda" ve anonim İzmir Zeybeği eserleri seslendirildi.

Her ay düzenlenmesi planlanan Musiki Akşamları programı, Avusturya'da yaşayan Türklerin yanı sıra yabancıların da yoğun olarak ilgi gösterdiği bir program olarak öne çıkıyor.