Viyana’da Tambur Tınıları

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Tambur Sanatçısı Murat Aydemir, Avusturya'nın başkenti Viyana’da resital verdi.

Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği resital öncesi yaptığı konuşmada, müziğin karşılıklı bir gönül paylaşımı olduğuna dikkat çeken Aydemir, Türk müziği icrası söz konusu olduğunda akla ilk gelen sazın tambur olduğunu ifade etti.

Ünlü tambur üstatları hakkında bilgiler de veren sanatçı, Tanburi Cemil Bey’in bu işi zirveye taşıyan isim olduğunu dile getirdi. Dünyanın hiçbir yerinde beş enstrümanı virtüözlük derecesinde icra edebilen başka bir müzisyenin olmadığını da vurgulayan Aydemir, Cemil Bey’in Türk müziği açısından önemli bir yere sahip olduğunun da altını çizdi. 

Resitalde, Tanburi Cemil Bey’in eserlerinin yanı sıra Kadı Fuat Bey, Lambos Petraki, Mesut Cemil, Neyzen Osman Dede gibi bestekârların eserlerini de icra eden Murat Aydemir’e, Klasik Türk müziğinin yanı sıra özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde çok sık kullanılan enstrümanlardan biri olan bendir ile Alman asıllı Saam Schlamminger eşlik etti.

Avusturya başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelen tambur meraklıları ve tambura ilgi duyan katılımcılarla da atölye çalışmasında buluşan Aydemir, makam ve usul gibi teorik bilgilerle birlikte tambur tekniğini katılımcılarla paylaştı. Viyana Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliği yaptığı atölye sonrası tambur virtüözü Murat Aydemir tarafından katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, İstanbur ve Türk Hava Yolları ortaklığıyla düzenlenen konser sonrası Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu’nun ‘‘Dönemeç” isimli tezhip sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Mehmedoğlu’nun klasik tezhip desenlerinden yola çıkarak farklı tasarımlara yer verdiği sergi, tezhipte klasik ve modern anlayışın sentezi olarak sanatseverlerin ilgisine sunuldu.