Viyana'da Tayfun Pirselimoğlu ile Sanat ve Sinema Söyleşisi

Yazıcı-dostu sürüm

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, 8 Mayıs 2022 Pazar günü ressam, yazar, senarist ve yönetmen Tayfun Pirselimoğlu’nun sanat ve sinema üzerine söyleşisini ilgilileriyle buluşturdu.

Enstitü bünyesinde gerçekleştirilecek olan “Yabancının Şiiri” sergisi kapsamında konuk olan Pirselimoğlu, ressamlığı ve edebiyatçılığının yanı sıra yönetmenliğiyle daha çok biliniyor.  Söyleşide sanata ve sinemaya yaklaşımı üzerinde duran yönetmen, sinemaya nasıl başladığını, hangi aşamalardan geçtiğini ve bu sanatı nereye konumlandırdığı üzerine değindi.

“BENİM YAPTIĞIM SİNEMA DAHA KÜÇÜK BİR KESİMİN ALGISINA HİTAP EDİYOR”

Yaptığı sinemanın, endüstri sinemasından farklı olduğunun altını çizen yönetmen, “Film ve seyirci arasında zimmi bir anlaşma var. Endüstri sinemasında seyirciye filmde ne bulacağı söyleniyor ve filmler de genelde seyircinin tatminini yerine getirecek şekilde tasarlanıyor. Fakat benim yaptığım sinema daha küçük bir kesimin algısına hitap ediyor” dedi.

Sanat filmlerinin kitlesinin giderek küçüldüğüne dikkat çeken Pirselimoğlu, gelecek içinse daha kötümser olduğunu ifade etti. Arz talep dengesinin değiştiğine değinen yönetmen, dünyanın sayılı festivallerinin dahi artık eskisi gibi kaliteyi gözetmediğini, sinemayı sanat olarak değil, bu arz talep dengesine göre değerlendirdiklerini belirtti. Oyunculuk, senaryo, kurgu, mekân ve karakter seçimi gibi sinemasındaki detaylara değinen Pirselimoğlu, genç sinemacılar içinse önerilerde bulundu.

Yerli ve yabancı birçok ödülün sahibi yönetmen, en son filmi Kerr ile 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj Film bölümünden ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Müzik’ ve ‘Film-Yön En İyi Yönetmen’ ödüllerini almıştı.

 

Diğer Etkinlikler

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 7 Mart 2024 tarihinde, yetenekli ve ödüllü yönetmen Merve Çirişoğlu'nun çarpıcı kısa...

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme...

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yönetmen Bekir Bülbül'ün "Bir Tutam Karanfil" filmi, Viyana Yunus Emre ...