Yabancı Gazeteciler İçin Dijital Türkçe Kursu Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı işbirliğinde ülkemizde bulunan yabancı medya mensuplarının Türkçe öğrenmesi için dijital bir eğitim programı başlattı.

Yunus Emre Enstitüsü Türkiye’nin kültürler arası barış köprüsü olma misyonuna katkıda bulunuyor. Ünlü halk ozanı ve mutasavvıfı Yunus Emre’nin nefesini tüm coğrafyalara taşımayı amaç edinmiş Enstitümüz, kültür, sanat, edebiyat ve bilim alanlarında yeni adımlar atıyor, başka ülkelerle iş birlikleri ve ortaklıklar yapılmasına vesile oluyor. Yunus Emre Enstitüsü şimdi de Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı ile ülkemizdeki uluslararası medya mensuplarına yönelik çevrim içi Türkçe kurslarına başladı. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, çevrim içi düzenlenen kursun açılışında yaptığı konuşmada, basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmanın yanı sıra mesleki ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla birçok adım attıklarını söyledi.

Bilgilendirme toplantıları ve basın turları düzenleyerek uluslararası medya mensuplarının karar alıcılara ve sahaya erişimini artırdıklarını anlatan Altun, ilk kez hayata geçirdikleri Türkçe eğitim programına ABD'den Çin'e, Arjantin'den Yemen'e kadar birçok ülkeden gazetecilerin olağanüstü ilgisinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

ULUSLARARASI MEDYA MENSUPLARI TÜRKÇE ÖĞRENİYOR

Bu yıl dünyanın dört bir yanından 36 ülke ve 151 kurumdan toplam 258 uluslararası medya mensubunun, Türkiye ve bölgedeki gelişmeleri takip etmek üzere Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından akreditasyon aldığını aktaran Altun, şöyle konuştu:

"Bu uluslararası medya mensupları, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye'nin pek çok bölgesinde görev yapıyor. Bu durumun, Türkiye gibi anlatacak hikayesi olan ülkeler için önemli bir fırsat olduğunu biliyor; uluslararası medya mensuplarının Türkçemizi öğrenerek, toplumumuzun tüm kesimleriyle temas kurabilme imkanı kazanacak olmasını önemsiyoruz. Hakikat davasına hizmet eden gazetecilerin, içinde bulundukları toplumun dilini öğrendiklerinde görevlerini çok daha yetkin bir biçimde ifa edecekleri açıktır." 

"GELİN TANIŞ OLALIM"

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, programın açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Yunus Emre Enstitüsü olarak, farklı insanlar ve kültürlerle tanışmak ve birbirimizi daha iyi tanımak amacıyla Türkçe dil kurslarını bir araç olarak görüyoruz. Ülkemiz farklı coğrafyalar ve kültürler arasında yüz yıllar boyunca köprü vazifesi gördü. Bu amaç doğrultusunda başka ülkelerle dilde ve kültür sanatın başka alanlarında ortaklıklar kuruyoruz.”

Tüm dünyayı sarsan KOVİD pandemisinin hayatlarımızı alt üst eden bir etki yaratarak bize kurtuluşun birlik olmak, paylaşmak ve birlikte çalışmaktan geçtiğini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Şeref Ateş, kendi döneminde oldukça zor zamanlara tanık olan Yunus Emre’nin diğer insanları ve varlıkları bizim bir parçamız olarak değerlendiren “can felsefesinin” çare olduğunu belirtti.

"EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ SEVGİ VE BİRLİK ANLAYIŞINI YAYMAK"

Bu felsefenin Yunus Emre Enstitüsüne rehberlik ettğinin altını çizen Prof. Dr. Şeref Ateş şöyle konuştu:

"Bu kurstan ve salgın nedeniyle internet üzerinden devam etmek zorunda kaldığımız, ancak tüm dünyaya ulaşmamızı sağlayan Türkçe kurslarımızdan en büyük beklentimiz, bu sevgi ve birlik anlayışını paylaşmak ve yaymaktır. Yeni bir dil öğrenmek, doğrudan yeni bir kültürle iletişim kurmaktır. Bugün yeni bir kültürü birebir tanıyabilmek için macera dolu bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Bu sefer, sizleri ağırlamaktan mutluluk duyduğumuz ülkemizi, deyim yerindeyse her bir sözüyle her bir özüyle tanıyacak, ruhuna ve yaşam felsefesine aşina olacaksınız."

TÜRKÇE ÖĞRENMEDEN ÖNCE YUNUS EMRE'Yİ TANIMAK ÖNEMLİ

2021 yılını UNESCO’nun Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak ilan ettiğini söyleyen Prof. Dr. Şeref Ateş, Yunus Emre’nin Türk kültürünün en büyük mihenk taşlarından biri olduğunu ve bu nedenle Türkçe öğrenmeden önce Yunus Emre tanımanın önemli olduğunu vurguladı.

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...