Yahya Kemal Beyatlı Üsküp'te Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Yahya Kemal Beyatlı'nın vefatının 61. yıl dönümü nedeniyle "5. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni" düzenlendi.

Türkiye, Kuzey Makedonya, Kosova, Azerbaycan, Gagavuzya, Bulgaristan, Romanya ve Bosna Hersek'ten şairler ve şiir sevenlerin katılımı ile Eski Üsküp Çarşısı'ndaki tarihî Davut Paşa Hamamı'nda düzenlenen programda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Samsakçı, Yahya Kemal Beyatlı'nın hayatı ve eserlerini katılımcılarla paylaştı. Etkinlikte, farklı bölgelerden katılan şairlerin okuduğu şiirlerin yanı sıra Kosova'dan Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği ekibinin Türk Sanat Müziği dinletisine de yer verildi.

Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı destekleriyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenlenen program kapsamında Üsküp Yunus Emre Enstitüsünün organizasyonu ile de bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Enstitünün ev sahipliğinde önce, Türk edebiyatının değerli şair ve yazarlarından Bahtiyar Aslan’ın kaleme aldığı "Türkçenin Nöbetini Tutmak, Zeynel Beksaç ve Şiiri" adlı kitabın tanıtımı yapıldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Samsakçı ve Uluslararası Balkan Üniversitesi Araştırma Görevlisi Seyhan Murtezan İbrahim’in değerlendirmeleri ile devam eden etkinlikte kitabının yanı sıra şiir ve edebiyat ile ilgili birikimlerini paylaşan Bahtiyar Aslan ise gençlere tavsiyelerde bulundu.

Anma programı kapsamında Yahya Kemal Beyatlı Fotoğraf Sergisi’nin açılışını da gerçekleştiren Enstitü, şâirin özel eşyaları, el yazısı notları, kitapları ve çeşitli hatıra resimlerinden oluşan kareleri katılımcıların ilgisine sundu.