YEE 55. Uluslararası Zagreb Folklor Festivali’nde

Yazıcı-dostu sürüm

Zagreb Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’yi temsilen 55. Uluslararası Zagreb Folklor Festivali’ne katılıyor. YEE etkinlikleri kapsamında ünlü Türk yönetmen Pelin Esmer’in Kraliçe Lear belgeselinin gösterimi 1 Temmuz 2021 tarihinde yapıldı. Fotoğraf sanatçısı Mustafa Gümüş'ün Sarıkeçili Yörükleri kadraja aldığı “Yörüklerin İzinde” fotoğraf sergisi ise 14 Temmuz 2021 tarihinde Zagreb'deki Travno Kültür Merkezi'nde açılacak.

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de Yunus Emre Enstitüsünün katılımıyla 26 Haziran-1 Ağustos 2021 tarihleri arasında 55. Uluslararası Zagreb Folklor Festivali düzenleniyor. Zagreb Yunus Emre Enstitüsünün Türkiye’yi temsil ettiği festivalde, ünlü Türk yönetmen Pelin Esmer’in Kraliçe Lear (Queen Lear) isimli belgeselinin gösterimi Travno Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Fotoğraf sanatçısı Mustafa Gümüş’ün Yörüklerin İzinde Fotoğraf Sergisi ise sanatseverlerle buluşmak için gün sayıyor.

KRALİÇE LEAR 1 TEMMUZ’DA GÖSTERİLDİ

Ünlü yönetmen Pellin Esmer'in Kraliçe Lear belgeselinin gösterimi 1 Temmuz 2021 günü saat 20.00'da gerçekleşti. Kraliçe Lear filmi, Mersin Arslanköylü kadınlardan oluşan bir tiyatro grubunun Toroslar'da çıktığı bir aylık turneyi ve yol esnasında Shakespeare'in 'Kral Lear' oyununun, Kraliçe Lear’a dönüşme hikayesini anlatıyor. Festival katılımcıları belgesel gösterimini ücretsiz olarak seyretti. 

YÖRÜKLERİN İZİNDE

Fotoğraf sanatçısı Mustafa Gümüş'ün Sarıkeçili Yörüklerin fotoğraflarını kadraja aldığı sergi 14 Temmuz 2021 tarihinde Zagreb'de Travno Kültür Merkezi'nde açılacak.

Serginin ana konusu olan Sarıkeçililer, Oğuzların Bozok kolunun Kayı Boyu’na mensup bir Yörük-Türkmen obasıdır. Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen bu oba, bugün yurdumuzun birçok bölgesine dağılmış olarak yaşıyorlar. Ancak bir kısmı halen atalarından miras kalan yaşamı yani konar-göçerliği Mersin, Karaman ve Konya’nın elverişli iklimi sayesinde Toros Dağlarında sürdürüyorlar. Kış aylarında Mersin’in Gülnar ve çevresinin sahil kısmına inen Sarıkeçililer bahar ayının gelmesi ile birlikte Konya ve Karaman’ın yaylalarına göç etmek için yola çıkarlar. Ortalama 45 gün süren ve yerine göre yaklaşık 500 km’yi bulan yolculuğun ardından yurtlarını kuran Sarıkeçili aşiretinin büyük bir kısmı iskân olmuş durumdadır. Sergi 31 Ağustos 2021 tarihine kadar açık kalacak. Sergi girişleri ücretsiz olacak.