YEE Türkçe Yeterlik Sınavı'na büyük ilgi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü 2017 yılının ilk Türkçe Yeterlik Sınavı uygulamasını gerçekleştirdi. 29 ülkede eş zamanlı düzenlenen Türkçe Yeterlik Sınavı’na 765 aday katıldı. Geçen yıl ocak ayında düzenlenen TYS’ye 400 aday katılırken, bu yıl katılımcı sayısı yüzde 90'dan fazla artarak 765'e yükseldi. Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen ve toplamda 765 adayın katıldığı Türkçe Yeterlik Sınavı’na Türkiye'den ise 82 aday katıldı.

14 Ocak 2017 tarihinde düzenlenen TYS iki oturumda gerçekleşti. Adayların; birinci oturumda okuma, dinleme ve yazma becerileri ölçülürken ikinci oturumda ise konuşma becerileri ölçüldü.

Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen adayların katıldığı sınavın sonuçları iki hafta sonra açıklanacak. Başarılı olan adaylara B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilecek. 

Katılımcı sayısı yüzde 90 arttı

Geçen yılın ocak ayında uygulanan TYS’ye 400 aday katılırken, bu yılki katılımcı sayısı yüzde 90'dan fazla artarak 765'e yükseldi. Sınava tüm dünyadan yoğun ilgi vardı. 29 ülkede eş zamanlı uygulanan sınava en çok başvuru Azerbaycan’dan oldu. Azerbaycan’ı, Türkiye, Kazakistan, Almanya, Japonya, Bosna Hersek, İran gibi ülkeler takip etti.

Türkçe Yeterlik Belgesi büyük avantaj sağlıyor

Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olanlar, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, iş başvurularında da adaylara büyük avantaj sağlıyor.

Yılda üç kez uygulanan Türkçe Yeterlik Sınavı’nın 2017 yılındaki diğer uygulama tarihleri ise 13 Mayıs ve 12 Ağustos olarak belirlendi. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenler, Türkiye’deki üniversitelere başvuru ve kabul için Türkçe bilgisini belgelendirmesi gereken öğrenciler, yurt dışında çeşitli kurumlarda Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adayları, Türkçe bildiğini belgelendirmek isteyen tercümanlar, kısacası Türkçe dil yeterliğini ölçmek isteyen herkes TYS’ye girebiliyor.