Yunus Emre Enstitüsü 2016 Türkçe Yaz Okulu Sona Erdi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün Türkiye’de her yıl düzenlediği Türkçe Yaz Okulu, 25 Temmuz - 28 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Temelde yurt dışında yapılan Türkçe öğretiminin devamı niteliğinde olan ve sürecin Türkçe öğrenen yüzlerce öğrencinin Türkiye’yi yakından tanıma ve bilme faaliyetleri ile desteklenmesi şeklinde sürdürülmesini esas alan Türkçe Yaz Okulu; Türkçe kursu, Türk kültürünü ve sanatını tanıtan gezi ve faaliyetlere katılım, sosyal içerikli ve keşif odaklı tanıma etkinlikleriyle desteklendi.

Türkçe Yaz Okulu Programları, yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ile yurt dışındaki Türkoloji bölümlerinde öğrenim gören farklı ülkelerden misafirlerin katılımıyla başladı.

İletişim dili olarak Türkçenin kullanıldığı bu organizasyonda, öğrenciler hem Türkçe eğitimi alma hem de bulundukları ve ziyaret ettikleri şehirlerin öne çıkan tarihî ve turistik yapılarını gezme imkânı buldular.

Türkçe Yaz Okulu, Türkiye'nin farklı illerinde eğitim veren ve Yunus Emre Enstitüsünce koordine edilen üniversitelerimizin katılımıyla düzendi. Gruplar halinde yaklaşık 45 gün boyunca Türkiye'nin çeşitli illerindeki üniversitelerde eğitim programlarına katılan misafirler bu zaman zarfında hem bulundukları şehir merkezleri hem de civardaki tarihi ve turistik alanları gezerek, Türkçeyi yerinde öğrenme ve Türk kültürünü tanıma fırsatı buldular. 

46 ülkeden 540 kişinin katılımıyla gerçekleşen 2016 Türkçe Yaz Okulu’na bu yıl Türkiye çapında 16 ildeki 20 üniversite ev sahipliği yaptı.

 

“Türkiye’yi Yaşıyorum” ile sosyal medyada yeteneklerini konuşturdular

 

Fotoğraf, video ve metin olmak üzere üç dalda yarışan Türkçe Yaz Okulu misafiri 540 yabancı öğrenci, #TürkiyeyiYaşıyorum etiketi ile sosyal medyada yeteneklerini konuşturdular.

Yunus Emre Enstitüsünün Facebook, Twitter ve Instagram sosyal medya hesapları üzerinden çevrimiçi olarak düzenlenen fotoğraf, video ve metin yarışmasının amacı Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu öğrencilerini Türk kültürü, sanatı, tarihi ve dili hakkındaki deneyimlerini paylaşmalarına teşvik etmek; Türkiye’nin doğal, tarihi, kültürel güzelliklerinin tanıtımını sağlamak; görsel ve yazınsal sanatlara katkıda bulunmak ve Enstitünün kültürel çeşitliliğini temel alarak kamuoyu nezdinde faaliyetleri hakkında farkındalık oluşturmaktı.

Türkçe Yaz Okulu kapsamında düzenlenen eğitimler, geziler, şenlikler, festivaller, yarışmalar gibi sosyal faaliyetler, gastronomi, kültürel miras, tarihî yapıtlar, Türk el sanatları, Türkiye’nin doğal güzellikleri, kısacası Türkiye’ye dair öğrencilerin gözüne yansıyan her ayrıntı yarışmanın konusunu oluşturdu.

Programda 540 yabancı öğrenciden fotoğraf, video ve metin dallarında birinci olan isimler açıklandı. Buna göre fotoğraf dalında Mısırlı Nora Ahmed, video dalında Avusturya’dan El Haj-Moustafa Mouhamad, metin dalında ise Ürdünlü Beşair Razmeh birinciliğe layık görülerek ödüllerine kavuştular.

 

“Türkçe Yarışıyorum” final heyecanı

Gecenin heyecanlı anlarının yaşandığı etkinliklerden biri de Türkçenin Sesi Radyosu’nun düzenlediği Türkçe Yarışıyorum’un finali oldu. Samsun, Denizli, İzmir, Çanakkale, Bursa, Sakarya, Kocaeli ve Edirne şehirlerinde Kültür Geceleri kapsamında gerçekleştirilen Türkçe Yarışıyorum etkinliğinde Türkiye’nin kültürüne, sanatına, tarihine, edebiyatına ve Türkçe dilbilgisine dair kendilerine yöneltilen sorulara en çok doğru cevabı verip birinci olan öğrenciler İstanbul’un kalbi Sultanahmet Meydanı’nda finale çıkmak için ter dökmüşlerdi.

Türkçe Yarışıyorum’un birincisi ise Türkçe Yaz Okulu’nun final programında belli oldu. Macaristan’dan Peter Farkas, İran’dan Fatemeh Rafiei, Filistin’den Mohammad Barakat, Hindistan’dan Mohammad Yasir ve Gürcistan’dan Elnara Mamedova’nın birincilik için yarıştığı Türkçe Yarışıyorum’un finalinde her şehirde olduğu gibi tatlı bir rekabet yaşandı. İstanbul’un tarihine dair soruların da yöneltildiği yarışmada birinciliği 10 sorudan 8’ine doğru cevap veren Filistinli Mohammad Barakat kazandı. Tüm öğrencilerin alkışladığı Mohammad Barakat, Türkiye’de hiç unutmayacağı çok güzel bir ay geçirdiğini, pek çok farklı ülkeden yeni dostlar edindiğini ve Türkiye’yi evi gibi gördüğünü belirtti. Tüm finalistlere ödüllerin dağıtıldığı Türkçe Yarışıyorum, birinci Muhammad Barakat’e ödülünü Türkçe Eğitim Merkezi Müdürü Kerim Sarıgül’ün takdim etmesiyle son buldu.