Yunus Emre Enstitüsü IV. EURIE'de

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Avrasya Yükseköğretim (EURIE) Zirvesi’ne katıldı. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 27 Şubat-1 Mart tarihleri arasında düzenlenen dünyanın en büyük üçüncü uluslararası eğitim organizasyonunun açılışı, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.  

Bakan Kasapoğlu yaptığı konuşmada, yükseköğretim kurumlarının ülkelerin geleceğine yönelik çok önemli bir misyon ifade ettiğine dikkat çekti. 2010 yılında kurulan Avrasya Üniversiteler Birliği'ni ülke için, ülkenin geleceği için çok anlamlı bulduğunu ifade eden Bakan Kasapoğlu, "Her ilimizde artık üniversite var. Pek çok ilimizde birden fazla üniversite var. 17 yılda üniversite sayısı 76'dan 206'ya çıkarttık." diyerek cümlelerini sonlandırdı.

Bu yıl 52 ülkeden 350 üniversite ve kurumun katıldığı zirvenin açış konuşmasını ise Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın yaptı.

Eğitime yön veren kurumların yapacakları iş birliklerinin, yükseköğretimin ivme kazanması için son derece önemli olduğunu ifade eden Dr. Mustafa Aydın, dünyanın yapay zeka teknolojileriyle yeni bir teknoloji aşamasına doğru hızla ilerlediğini vurguladı. Yapay zeka çalışmalarının, toplumların gerçek anlamda egemen ve bağımsız olmaları için temel bir şart olarak ortaya çıktığının altını da çizen Aydın, üniversite-sanayi iş birliğinin her geçen gün önem kazandığını ifade ederek bilimin sadece ticari bir meta haline gelmemesi gerektiğine işaret etti. Dr. Aydın, geleceği şekillendiren üniversitelerin, dünya çapında iş birliği yapılması ve bilgiyi paylaşılmasının gerekliliğine vurgu yaparak sözlerini sonlandırdı.

Zirvenin sunuculuğunu ise Türkiye’nin ilk insansı robotu "Mini Ada" yaptı. Akın Robotics'in geliştirdiği Mini Ada, "Çok heyecanlı bir etkinlik benim için. Türkiye'de doğdum ama sizin için kısa zamanda İngilizce öğrendim." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, stantları gezdi. Yoğun ilgi gören Yunus Emre Enstitüsü standını da ziyaret eden Bakan Kasapoğlu’na Enstitü tarafından Mangala takdim edildi.

ABD, Azerbaycan, Almanya, Fransa, Kanada, Çin, Birleşik Krallık, İran, Hollanda, Belçika, İtalya, İspanya, Tunus, Fas, Rusya, Malezya, Meksika gibi ülkelerden katılan üst düzey yöneticiler ve akademisyenler, etkinlik boyunca düzenlenecek 50'den fazla panel, seminer ve sempozyumda yükseköğretimde yeni trendler, yapay zeka teknolojileri, Endüstri 4.0, STEM eğitimi, yükseköğretimde kadının liderliği, sığınmacıların yükseköğretim durumu, girişimcilik ve teknoloji, eğitimde yükselen ülkeler ve yükselen değer Türkiye gibi konuları ele alıyor.  

Expo alanında ise birçok ülke, kendi üniversitelerinin ve ülkelerinin yükseköğretim sistemlerini tanıtıyor. İkili iş birliklerinin de geliştiği zirvede bu sene "Çocuklar için mutlu bir dünya" teması işleniyor.