Yunus Emre Enstitüsü, TÜBİTAK ile İş Birliği Protokolü İmzaladı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında protokol imzalandı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın imza attığı protokol ile Türkiye’nin nitelikli insan gücünün artırılması, küresel olarak yerli ve yabancı nitelikli insan gücünün tespit edilmesi ve bunların teşvik edilmesi hususlarında etkin bir çalışma ağı kurularak, akademik ve bilimsel iş birliğini geliştirecek ortak projeler yürütülmesi hedefleniyor.

TÜBİTAK ve Yunus Emre Enstitüsünün Kesişme Noktası

İki kurumun bilgi ve tecrübelerini paylaşmak amacıyla bir araya geldiği imza töreninde konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş, Enstitünün beş temel eksende faaliyet gösterdiğini belirterek, bu beş eksenden biri olan bilim diplomasisi alanında TÜBİTAK ile Yunus Emre Enstitüsünün kesişme noktasında yer aldığını söyledi.

Enstitünün, bilim diplomasisi vasıtasıyla özellikle TÜBİTAK ile iş birliği yaparak yurt dışında Türkiye’nin bilimsel kapasitesini tanıtmayı, Türkiye ile çalışan üniversite sayısını artırmayı ve akademisyen değişimini teşvik etmeyi amaçladığını belirten Prof. Ateş, bilimin üretilmesi ve araştırma boyutunda TÜBİTAK’ın birikimini paylaşmak adına Enstitünün faaliyet gösterdiği tüm noktalarda aracılık rolü üstleneceğini dile getirdi.

Gençlere Yönelik Bilimsel Farkındalık

İmza törenine ev sahipliği yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Mandal ise Yunus Emre Enstitüsünün saha tecrübesi ile yol alarak, akademik ve bilimsel etkinlikleri içeren ortak çalışmaların yürütüleceğini söyledi.

Bölgesel hassasiyetlerin dikkate alınarak ortak projeler yürütüleceğini ve stratejik alanlarda iş birlikleri yapılacağını kaydeden Mandal, bilimsel farkındalığı sıra dışı yöntemler kullanarak özellikle gençlere yönelik çalışmalar yürüten TÜBİTAK’ın bu birikim ve deneyimi iş birliği kapsamında rahatlıkla kullanabileceğini de ifade etti.

Tören, TABİP ve “bilim diplomasisi” faaliyetleri çerçevesinde pek çok iş birliğini barındıran protokolün karşılıklı imzalanmasının ardından sona erdi.