Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti’nin 98. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutluyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in 98. yıl dönümünü 29-30 Ekim 2021 tarihlerinde Kuzey Makedonya’da bir dizi etkinlikle kutladı. “Cumhuriyet’in 100. Yılına Doğru” isimli program, T.C. Üsküp Büyükelçiliğinin himayelerinde ve Üsküp Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Etkinlikler, Üsküp’te Türkçe eğitimin asırlık çınarı Tefeyyüz İlköğretim Okulunda düzenlenen 29 Ekim programı ile başladı. Tefeyyüz İptidai Mektebi adıyla 1884 yılında Osmanlı Devleti tarafından Üsküp’te açılan okulda yapılan tören izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Türk ve Makedonya basınının yoğun ilgi gösterdiği program kapsamında Tefeyyüz İlköğretim Okulu öğrencilerinin yaptığı müsamere, halk oyunları gösterisinin yanı sıra okunan şiirler, 29 Ekim 1923 tarihinin Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında da ne kadar değerli ve anlamlı olduğunu bir kez daha gösterdi.

Tefeyyüz İlköğretim Okulunda yapılan kutlama etkinliği sonrasında “İnkılaplar ve Cumhuriyet” konulu konferans ile “Atatürk ve Cumhuriyet” temalı sergi için Millî Mücadele Müzesi’ne geçildi. Müzedeki program, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in açış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Ateş, etkinliklerin amacını şu ifadelerle vurguladı:

“Cumhuriyetimizin 98. yılını, içinde entelektüel gelişimimiz için bir konferans, anı tarih içinde yakalayabilmemiz ve tarihe farklı bir gözle bakabilmemiz için bir sergi düzenlemek istedik. Ama aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ü bu topraklarda yetişmiş bir insan olarak ele alıp, Manastır başta olmak üzere, onun çocukluk ve gençlik yıllarında eğitim aldığı, kültür ve zihin dünyasını oluşturan rotayı keşfetmek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunu tarihi olayların ve liderliğinin yanı sıra bir insan olarak değerlendirebilmek amacıyla konser ve mutfak etkinlikleri ile çeşitli ziyaretler gerçekleştirmek istedik.”

Prof. Dr. Ateş, konuşmasını şu sözlerle bitirdi:

“Atatürk’ün büyük bir komutan, büyük bir devlet adamı ve stratejist olmasının yanı sıra insan olarak bu coğrafyada kazandığı girişimcilik, cesaret ve en önemlisi kendi kişisel vasıflarının peşinden koşmak istiyoruz ki gelecek nesillere, gençlere bu anlamda yeniden bir umut olsun. Onun için bugün ve yarın yapacağımız etkinliklerde Atatürk’ü anlamak, anlatmak ve yeniden anlamlandırmak istiyoruz.”

Açış konuşmasının ardından kürsüye geçen Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Atatürk Araştırmaları Merkezi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yasemin Doğaner, “Atatürk İnkılapları ve Cumhuriyet’in Kazanımları” başlıklı bir konferans verdi. Konuşmasına millî egemenlik meselesi ve Atatürk inkılaplarının temel dinamikleriyle başlayan Prof. Doğaner, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde eğitimden sosyal hayata, bilimden sanayiye genç Cumhuriyetin atılımlarını, tarihsel süreci, Türkiye’nin dönüşümünü ve Atatürk’ün ilkelerini tüm boyutlarıyla dinleyicilere anlattı. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi üzerine yoğun araştırmaların yapıldığı, tezlerin ve kitapların yazıldığı Kuzey Makedonya’da araştırmacı ve akademisyenlerin yanı sıra Kuzey Makedonya Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri de konferensa yoğun ilgi gösterdi.

“ATATÜRK’TEN CUMHURİYET’E” FOTOĞRAF SERGİSİ

Konferansın ardından T.C. Millî Savunma Bakanlığı Arşivinden temin edilen ve 57 fotoğraftan oluşan “Atatürk’ten Cumhuriyet’e Fotoğraf Sergisi” misafirlerle buluştu. Mustafa Kemal Atatürk’ün birçok bilinmeyen fotoğrafının yer aldığı sergi, Millî Mücadele Müzesinin ünlü vitray kubbesinin bulunduğu ana holde gerçekleşti. Türk bayrağındaki yıldızı temsil eden bir yerleşimle tasarlanan sergiyi ziyaret edenler, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu ile başlayıp 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilan edilmesi akabinde her alanda gerçekleşen inkılaplar ve atılımların belgelerini, genç Cumhuriyetin kısa zamandaki kazanımlarını fotoğraflar üzerinden müşahede ettiler. Misafirlere aynı zamanda 57 fotoğrafın ve her fotoğrafa dair detaylı açıklamaların yer aldığı sergi kataloğu da hediye edildi.

ATATÜRK’ÜN SEVDİĞİ RUMELİ TÜRKÜLERİ KONSERİ

Cumhuriyet’in 100. Yılına Doğru” programı ülkenin en prestijli konser salonu olan Kuzey Makedonya Filarmoni’deki “Atatürk’ün Sevdiği Rumeli Türküleri Konseri” ile devam etti. Konser programı, iki ülkenin millî marşlarının söylenmesi sonrasında T.C. Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök’ün açış konuşması ve T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajının okunmasıyla başladı. Programa Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Genelkurmay Başkanı Metodiya Velickovski ve çok sayıda büyükelçi katıldı.

Makedonyalı ünlü sanatçı Elena Hristova’nın Türkçe ve Makedonca olarak seslendirdiği Atatürk’ün sevdiği Rumeli türküleri, Baklava grubunun icrasıyla sanatseverlerden büyük beğeni topladı. Konserin sunumunu yapan Yusuf Emin’in türkülerin hikâyesini anlattığı gece, misafirlere hüzünlü anlar yaşattı.

ATATÜRK’ÜN SEVDİĞİ RUMELİ YEMEKLERİ ETKİNLİĞİ

Gecenin son programı ise Atatürk’ün sevdiği Rumeli yemeklerinin tanıtımı ve ikramını içeren mutfak etkinliği oldu. Etkinliğe özel hazırlanan menüde yağlı fasulye, bulgur pilavı, ıspanaklı Selanik böreği, irmik helvası, gül reçeli gibi tatlar yer aldı. Atatürk’ün sevdiği yemekleri hazırlayan Türkiye’nin ünlü lezzet ustası ve “Unutulmuş Lezzetler” kitabının yazarı Şef Ali Açıkgül, Atatürk’ün beslenme alışkanlığı, yurt içi gezilerinde Atatürk’e ikram edilen yiyecekler ve Atatürk’ün sofra kültürü hakkında misafirlere detaylı bilgiler verdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Kuzey Makedonya’da gerçekleştirilen “Cumhuriyet’in 100. Yılına Doğru” etkinlikleri 30 Ekim günü Kocacık, Ohri, Manastır ve Köprülü gezileri kapsamında Atatürk Anı Evi ve Atatürk Anı Odası ziyaretleri ile devam etti.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Brüksel'de 16 Nisan 2024 tarihinde düzenlediği etkinliğe Belçika'nın sanat...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

İngiltere'de geleneksel hale gelen "Ramazan Çadırı Projesi" etkinliği kapsamında, başkent Londra'nın ünlü Trafalgar...

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...