Yurtdışı Öğretim Elemanı Görevlendirme Toplantısı Yapıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ve Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla Türkoloji projesi kapsamında yurtdışına görevlendirilen öğretim görevlilerini bilgilendirme toplantısı 26 Ağustos günü gerçekleşti.

Açılış konuşmasını Enstitü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi’nin yaptığı toplantıda Develi, öğretim görevlilerinin Yunus Emre Enstitüsü ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından seçilerek görevlendirildiğine dikkat çekerek kurumların özellikle yurtdışında yürütülen faaliyetlerde birbirlerine destek olması gerektiğini, bu anlamda Türkologlara önemli görevler düştüğünü ifada etti. Her biri dünyanın farklı bölgelerinde görevlendirilen Türkologlar için bu işin fedakârlıkla yapılabileceğini; akademisyenlerin görevlendirildikleri ülkelerde sadece Türkçe öğretmekle kendilerini sınırlamayıp Enstitünün faaliyetlerine ve okutmanların çalışmalarına da destek vermelerinden memnuniyet duyacaklarını söyleyen Develi asıl işin Türkologlara düştüğünü sözlerine ekledi.

Konuşmada söz alan Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Yandırmaz ise “ortak bir amaç için toplanmış büyük bir aile” olduklarına dikkat çekerken Yunus Emre Enstitüsü ve Bakanlık tarafından yakında protokol imzalanacağını duyurdu. Yandırmaz, Türkçenin ana dil olarak öğretimi konusunda Avrupa’nın bazı ülkelerinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek orada zor şartlarda Türkçe öğretmeye çalışan yerel öğretmenlere akademisyenlerin destek vermesini istedi. Bu anlamda YÖK’ün alandaki çalışmalarından söz eden Yandırmaz’dan sözü alan Yüksek Öğretim Kurumu Uluslararası İlişkiler Birimi Uzmanı Fırat Güzeldağ, YÖK tarafından yürütülen bir öğrenci ve öğretim elemanı değişim programı olan Mevlana Değişim Programı hakkında salonda bulunanları bilgilendirdi. Mevlana Değişim Programının Erasmus Değişim Programından farklı olarak Avrupa Birliği üye ülkeleri dışındaki ülkelere öğrenci gönderdiğini özellikle vurgulayan Güzeldağ; 2013-2014 akademik dönemde başlayan programın öğrenci ve öğretim elemanı seçme kriterlerini ve programın içeriğini anlattı.                                                             

Programın ilk yarısı yapılan protokol konuşmalarının ardından Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türkoloji Projesinin ne olduğu, Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışında yürüttüğü Türkçe eğitim ve öğretim faaliyetleri, ve bu faaliyetlere yönelik üretilen materyaller hakkında bilgi ve akabinde Enstitünün Sınav Merkezi Birimi faaliyetleri ve uygulamaları hakkında bilgiler verildi.

Programın ikinci yarısında ise akademisyenler tarafından Türkçenin bir yabancı dil olarak çeşitli yönlerine dikkat çeken sunumlar yapıldı ve program soru cevap şeklinde devam eden sohbetten sonra sona erdi.